søndag den 20. november 2016

Ny Star Wars tegneserie med dansk islæt.


 


Jeg har i en tegneserie gruppe på Facebook mødt Nicolai Stig Hallander Hansen der annoncerede at lige om lidt ville et pre-sale starte på en særlig udgave af den nye Star Wars tegneserie; Doctor Aphra. Nr. 1 af serien er det første afsnit i en helt ny serie om antiheltinden Aphra. Historien er skrevet af Kieron Gillen og den er tegnet af Kevin Walker og Salvador Larroca. 

Da jeg skriver til Nicolai Stig Hallander Hansen for, at finde ud af hvad det er for nogle særlige forsider af Doctor Aphra #1- fortæller han, at han har haft fingrene med i denne særlige udgivelse. Vi skriver lidt sammen om at jeg har denne blog og at jeg altid leder efter ”Den Danske Vinkel” på Star Wars tegneserier og at jeg gerne vil lave et interview med ham og om hans involvering i serien. Han og jeg aftaler at vi kan skrive sammen over Messenger og lave et interimistisk interview.

De tre forsider af Star Wars: Doctor Aphra #1

Men først lidt om den nye Star Wars tegneserie med titlen Star Wars: Doctor Aphra.

Kieron Gillen er en gammel kending indenfor Star Wars tegneserier, hvor han har skrevet på serier som Darth Vader og Star Wars Annual 1 fra Marvel. Ellers er Gillen kendt fra serier som Thor (volume 3), Uncanny X-Men (volumes 1 og 2) og Iron Man (volume 5). 

Kevin Walker er ligeledes en gammel Star Wars tegneserie kending. Han har i 2003 tegnet Star Wars: Republic #55: The Battle of Jabiim på forlaget Dark Horse. Ellers er han mest kendt for hans arbejde på den britiske tegneserie 2000 AD samt Warhammer tegneserierne.

Salvador Larroca har tidligere leveret tegninger til Kieron Gillens Darth Vader serie. Derudover har han også tegnet 6 numre af Marvels Star Wars hovedserie. Bedst kendt er Larroca nok for hans tur på Chris Claremonts Fantastic Four, X-Treme X-Men, og Matt Fractions Invincible Iron Man serie.

Salvador Larroca, Kevin Walker og Kieron Gillen
Star Wars: Doctor Aphra handler om Aphra der knapt nok overlevede et fangeskab af Darth Vader. Serien fortsætter hvor handlingen slutter i den nu afsluttet Darth Vader serie: Darth Vader #25. Hvis Darth Vader finder ud af at Aphra overleverede deres sidste møde vil hun blive jagtet til galaksens ende. Derfor er hun nød til at vende tilbage til det hun gør bedst. Sammen med droiderne: 0-0-0 og BT-1 tager hun afsted på jagt efter sjældne genstande i den yderste del af galaksen. Hun har stadig en gammel gæld hængene over hovedet og hun er kun få skridt foran Imperiet og diverse dusørjægere der er lige i hælende på hende.

Nicolai Stig Hallander Hansen
Danske Nicolai Stig Hallander Hansen er med i en gruppe på Facebook der kalder sig selv: The Brain Trust Facebook group. I denne gruppe er de gået sammen om at få lavet deres egen forsideudgave af tegneserien: Star Wars Doctor Aphra #1. Gruppen har fået en kunstner ved navn Ashley Witter til at lave en alternativ forside af serien. Forlaget Marvel accepterede deres forslag, efter lidt forhandling frem og tilbage og gruppen fik lov til at få deres særudgave udgivet. Der er tre forskellige forsider til Ashley Witters Star Wars Doctor Aphra #1, der hver har et oplag på henholdsvis 3000, 1500 og1500 eksemplarer. 

Nicolai Stig Hallander Hansen fortæller: 
”Vi er en gruppe som har arbejdet på at få lavet en retailer exclusive udgave, hvis/når Doctor Aphra fik sin egen serie. I denne gruppe spekulerer vi i tegneserier. Vi kikker bl.a. på hvad bliver det nye hotte? Hvad kommer der på film som kan relateres til tegneserier ol.”

Fortæl gerne hvordan du kom med på det projekt og hvad din andel har været?
”Min andel har været, at jeg er med i den der gruppe der kalder sig The Brain Trust Facebook group, og vi har sammen snakket om at lave en exclusive udgave af Doctor Aphra serien med en alternativ forside. I gruppen faldt vi over tegneren Ashley Witter, der bl.a. laver tegneserien Squirriors. Sammen talte vi så om det og at det ville være fedt hvis Aphra fik sin egen serie og det troede vi ret meget på hun ville. Vores iagttagelse er, at det var ganske sandsynligt med den nye linje som Marvel har lagt og med deres fokus på unge heltinder og piger.”


Forside tegneren Ashley Witters.
Hvem er med i gruppen?
”Vi er en gruppe der består af folk med interesse i at tjene penge på tegneserier så som forretningsejere med Diamond Accounts og kunstnere. Vi har mindst en håndfuld af tegnere der er med i gruppen. Bl.a. kan nævnes Ashley Witter, Ash Maczko, Sorah Suhng, John Tyler Christopher, Buz Hasson mf. 
Gruppen svinger mellem 150 og 250 medlemmer, men vi sigter på at være omkring 200 medlemmer. Derfor så vi skærer vi ned til omkring 150 medlemmer en gang imellem og åbner så for nye og aktive medlemmer.”

”Her fik vi Ashley til at lave 4 forskellige covers som vi så havde, hvis nu det blev aktuelt med en Star Wars serie med Aphra. Da Marvel annoncerede serien havde vi de 4 forside forslag parat og de blev sendt til Marvel. Faktisk lavede Ashley egentlig 5 forskellige forsider, men kun 4 af dem blev sendt til Marvel. I dag er jeg den stolte ejer af 3 af de fem originale forslags covers.”

Hvorfor valgte I Doctor Aphra serien?
”Som tidligere nævnt fordi vi troede på hun ville få sin egen serie og vi dermed kunne få en nummer 1 Exclusive. En Star Wars #1 tjener altid flere penge ind end de senere numre gør. Derudover så var Darth Vader serien en fed serie og Aphra en god karakter, med stort potentiale.”


Tre af de fem forside forslag som i dag ejes af Nicolai.
Hvor meget har I måtte betale for at få udgivet en Star Wars Exclusive forside?
”For at rejse penge til dette projekt har gruppen afholdt to auktioner, hvor folk fra gruppen donerede tegneserier for at skaffe penge til at kunne betale Marvel for trykningen, udgivelsen og til Ashley for forsiderne. Omkostningerne til bladene alene var på 18.000 dollars. Derudover kommer omkostninger til ompakning fra Diamond til mindre pakker til de enkelte medlemmer på 1-200 stk. Disse omkostninger er også betalt af vores auktioner, mens medlemmer selv står for den videre forsendelse ud til dem.”

Hvad har du personligt betalt for at være med i dette projekt?
”Jeg har betalt 850 dollars for de tre Aphra sketches og 450 for min andel af tegneserierne.”

Hvor meget håber du selv at tjene på de her tegneserier?
”Det ved jeg ikke. Jeg vil jo gerne beholde en hel del af tegneserierne til mig selv, bare fordi det er fedt at have været med til. Hvis jeg bare jeg får mine penge hjem så går det nok.”

Hvordan fordeler i så selve salget?
”Det har vi gjort ved at gruppens medlemmer kunne købe denne udgave i batches af 100 blade i alt fordelt 50/25/25. Det betyder at en enkelt person max. kan få 200 blade i alt. Dette valgte vi for at flest fik mulighede for at deltage. Jeg har købt et batch til mig selv og deler et batch med et andet medlem.”

Er tegneserien udbudt til almindeligt salg og hvordan får vi fat på jeres udgave af Aphra serien?
”Ja, de er til salg. Det egentlig forsalg er startet og vi har et site, der ejes af et gruppemedlem, www.thecomicmint.com. Alt overskuddet fra salget af det første batch går til www.heroinitiative.org der har til formål at give økonomisk hjælp til læge hjælp og medicin til kunstnere i tegneserie branchen.  

Hvordan er du kommet ind i det her?
”En jeg kender, inviterede mig, da gruppen blev oprettet for et par år siden. Det er vist kun lidt over et år siden, kan jeg se.”

Hvad var din bevæggrund for at deltage i projektet? 
”Tja… Jeg elsker tegneserier og så synes jeg det er vildt fedt at være med til sådan et projekt og få det til at lykkes. Og så ville det være en bonus hvis jeg kan tjene lidt penge på det.”

Havde I læst serien før I investerede i den?
”Jeg har kun læst dele af Star Wars og Darth Vader serierne, men flere andre i gruppen har været med fra starten af Darth Vader serien og synes den er helt vild god!”

Er du selv stor Star Wars fan?
”Både og. Jeg har da set alle film flere gange og jeg så Episode 1,2 og 3 da de kom i bio herhjemme. Jeg har eller har haft de fleste af de danske albums, men jeg har vist kun et par stykker tilbage nu. Jeg har også kun få af de amerikanske original Star Wars serier. Jeg samler selv på Star Wars tegneserie action figur udgaverne og da John Taylor, lavede en ny Boba Fett fik jeg en autograf af ham på den hvor han skrev: "May the force be With you always, Princess Maia". Maia er min datter. John laver forside action figurer tegneserie udgaverne og er i øvrigt medlem af gruppen. Så lidt fan er jeg vel”

Hvem har originalerne til forsiderne i dag?
”Det har Ashley selv. Hendes Harley Quinn original, som hun tidligere har fået udgivet, blev vist solgt for ret meget. 2000 dollars mener jeg.”

Ashleys originale Harley Quinn forside.

Vil jeres tegneserier blive udgivet i nogen forretninger eller er oplaget for lille?

”Legends forretningen er den butik som vi har handlet igennem. Vi brugt deres Diamond Account og det er gennem her det er lykkedes at starte det her projekt op. Ejeren af Legacy er dog med i det her projekt på lige fod med os andre og han har kun fået to sæt (der består af 50/25/25 eksemplarer pr sæt).”


Vil jeres forsideudgave af Aphra tegneserien komme til salg her i landet eller på nettet?
”Jeg har lavet en presale-forespørgsel i forskellige grupper, for at se, hvor mange sæt jeg skal hive hjem til Danmark. Det er jo ret dyrt med porto fra USA, så det kan egentlig bedst betale sig at sælge dem i USA. På et senere tidspunkt, har vi arrangeret en signing session, hvor Ashley signerer en god stak. Til dette har vi lavet vores eget COA for signatur udgaverne.”

Kan man købe et sæt gennem dig og hvad bliver prisen?
”Ja, det kan man godt. Jeg skal lige finde ud af hvad forsendelsen fra USA kommer til at koste. Vores grundpris er 55 Dollars (kr. 375,-) og så kommer der import- og fragtudgifter oveni, men jeg regner med at spise lidt af disse omkostninger selv, så prisen kan holdes under kr. 450,- for et sæt og kr. 125, for farveudgaven (det cover på 3000 eksemplarer), men jeg skal lige finde ud af helt nøjagtigt hvor mange tegneserier det drejer sig om. Fragten afhænger lidt af hvor mange sæt jeg skal have hjem til Danmark.”

Tak til Nicolai for hans tid og seriens første numre der udgives af Marvel og kommer i forretningerne den 7. december 2016.

Her har Nicolai lavet et lille opslag om hvordan man kan få fat i den særlige udgave af Star Wars: Doctor Aphra #1.

fredag den 29. juli 2016

Avisstriber – del 7


Planet of Kadril

Avisstriben Planet of Kadril er sammen med The Kashyyyk Depths de to eneste avisstriber fra 1970 ér og 80 érne der aldrig er blevet genoptrykt og genudgivet siden de udkom i alle større aviser. Af uransaglige årsager er dette aldrig sket. Når man spørger hos det tidligere Star Wars forlag, Dark Horse, fortæller de at historien er for ringe, usammenhængende og for svær at følge med i. Planet of Kadril er derfor en meget eftersøgt avisstribe som næsten er umulig at opdrive og man skal stikke dybt ned i lommerne rent økonomisk for at komme til at eje de gamle originale avisstriber.


Lindsay Smith fra Lucas Film.
Jeg vil vende tilbage til The Kashyyyk Depths i en senere blog.

Planet of Kadril startede med at udkomme i aviserne 11. august og forsatte frem til den 5. oktober 1980 hvor den endte. Historien blev påbegyndt af forfatter og tegner Russ Manning der hidtil havde lavet alle Star Wars avisstriber, men historien i Planet of Kadril måtte skrives færdig og forsættes af en anden person. Denne person er ikke tidligere eller senere kommet til at optræde i Star Wars sammenhæng. Hans navn var Russ Helm. Årsagen til dette tegne og forfatter skifte var, at Russ Manning på dette tidspunkt var dødelig syg af kræft. Russ Manning døde desværre få måneder efter.

Siden dengang har det været den almene opfattelse, i Star Wars kredse, at Russ Helm var et pseudonym for den kendte forfatter Archie Goodwin. Det var først i maj 2013 i Lucas Films eget magasin, Star Wars Insider, at det kom frem hvem denne person var. Det viste sig, at der var tale om en rigtig nulevende person og at denne person ikke var den nu afdøde Archie Goodvin. Hans fulde navn viste sig at være Russell Buddy Helm. Det var den tidligere redaktør hos Lucas Film, Lindsay Smith der kom med afsløringen. Hun fortæller i Star Wars Insider: ”Avisstriben havde sine helt egne problemer. Russ Mannings dårlige helbred gjorde det umuligt for ham både at skrive og tegne avisstriben. Derfor hyrede jeg en af mine venner der hed Russell Buddy Helm, til at skrive historien færdig.” 


Russ Helm som han så ud i 1977.
Lindsay Smith fortæller videre, i Star Wars Insider #141, at Russ Helm elskede at twiste historier omkring hændelser der skete i virkeligheden. Det var den Sovjetiske invasion af Afghanistan der inspirerede ham til at skrive Planet of Kadril historien. I Historien bliver planeten Kadril angrebet af Imperiet og Darth Vader med et våben der kaldes ”Pasifog”, en slags dødelig gasart. 

Til Star Wars Insider fortæller Russ Helm at: ”Jeg fik ideen til Pasifog da det blev kendt at russiske soldater havde brugt saringas mod Mujahideen oprørerne i Afghanistan. Hvis man kigger efter kan man også se at terrænet i avisstriben ligner Afghanistan, der er ujævnt og bjergrigt”. 

På Russ Helms website skriver han om hans oplevelser med at skrive Planet of Kadril: ”I slutningen af 1970érne var der i LA en kendt radio DJ med navnet Rodney der havde et radioprogram der hed: “Rodney on the Rock”. Denne DJ var forfulgt og modtog mange dødstrusler fordi han spillede en masse af ”den nye punk”. Derfor fik helten i Planet of Kadril navnet “Rodno” og han forsøgte lige som frihedsbevægelsen i Afghanistan at bekæmpe en invasion af hans hjem”.  


Alfredo Alcala sælger ud af hans 
originale avisstriber.
Helm skriver også: “Jeg fik at vide med det samme, hos Lucas Film, at jeg ikke kunne skrive om Kraften. Det var en stor skuffelse for mig. George Lucas havde taget patent på navnet og jeg måtte ikke bruge det.” 

Om nogen af de andre kuriositeter i historien skriver Helm: ”Jeg navngav også planetens førende forsker Dr. Spinofski. Men dette navn fik jeg heller ikke lov til at bruge. Da de opdagede navnet blev der nedlagt protest. De (Lucas Film) ville ikke have jokes og indforståetheder i deres avisstriber. De var meget konservative og gjorde alt for at beskytte deres image. Jeg tror nu ikke at George ville have været imod det. Han hang meget ud i the-køkkenet dengang, sammen med Steven Spielberg, hvor de lavede en masse kager. De arbejdede også sammen på et andet projekt dengang. Engang spurgte George mig: “Hvad laver du for mig?” Jeg svarede ham: “Jeg skriver på avisstriberne.” Han grinede og sagde: “Godt. Rigtig godt!”


I stedet kom den førende forsker Dr. Spinofski til at hedde Dal Quirz og hvorfor Planet of Kadril blev den eneste Star Wars historie som Russ Helm fik lov at skrive stå hen i det uvisse.

Til at tegne historien valgte Lucas Film den filippinske tegner, Alfredo Alcala der er kendt for hans egen tegneserie Voltar. Han havde også arbejdet og kom også senere til at arbejde på berømte titler som; Planet of the Apes, Batman, Swamp Thing, Conan the Barbarian, Captain Marvel, Doctor Strange, Howard the Duck, Hulk, Iron Man, Ka-Zar og Tarzan. I Star Wars sammenhæng har Alcala tegnet avisstribeudgaverne af The Frozen World of Ota og Han Solo at Stars' End. Alfredo Alcala døde i 2000.

Modsat alle andre Star Wars avisstriber så var denne historie ikke opdelt i en dagligstribe og i en søndagsstribe. Historien i Planet of Kadril løb ud i en lang historie hvor de daglige striber blev afløst af søndagsstriberne. Mange fans, der har været så heldige at finde frem til alle søndagsstriberne og der rent faktisk har læst hele historien i den rette sammenhæng, er meget uenige i de udsagn som Dark Hores bruger om historien. Det er klart, at hvis man kun har læst Planet of Kadrils daglige striber eller søndagsstriber så giver historien ingen mening.
Fire dagligelige avisstriber fra Planet of Kadril.

Historien i Planet of Kadril går kort fortalt ud på, at Luke og co. rejser til planeten Kadril som repræsentanter for Oprørsalliancen for at forhandle om køb af Kunda-sten. Indbyggerne, Kadrillians, en reptil race, er eksperter i at gro Kunda-sten der bl.a. bruges i lyssværd, comlinks og i forskelligt medicinsk udstyr. Forhandlingerne går godt indtil en ny part uventet dukker op i form af Darth Vader og Imperiet. Ved hjælp af en særlig gasart, Pacifog, er Darth Vader i stand til at passivisere og få dem til at underkaste sig hans krav om leverancer af Kunda-sten. Det viser sig hurtigt, at Pasifog er dødelig overfor mennesker og at Vader skal bruge stenene som filter i Stormtroppernes hjelme. Imidlertid slipper Vader og Imperiet ikke gratis af sted. Med hjælp fra Leia udvikler Kadrillians en særlig vibro-krystal der kan destruere alle Kunda-stenene og dermed neutralisere Vaders våben og forårsage et alvorligt tilbageskridt for Imperiet.

I 2004 genudgav starwars.com alle de daglige avisstriber i digitalform med en stribe hver dag. Dette skete under fanmedlemssektion, Hyperspace som var et lukket område på Lucas Films webside som man skulle betale for at få adgang til. Under Hyperspace udgav Lucasfilm sideløbende nye avisstriber der kun eksklusivt er blevet udgivet i dette lukkede forum. Af årsager der aldrig blev helt klarlagt, udgav Lucas Film aldrig søndagsstriberne på Hyperspace. Dette betød, at her fik fans heller ikke lov til at læse en samlet Planet of Kadril historie. Hyperspace blev nedlagt i 2011 og dermed blev alle avisstriberne ikke længere officielt tilgængelige.

For at markere 30 års jubilæet for den første Star Wars avisstribes udgivelse i 2009, valgte en ukendt person at offentliggøre alle avisstriberne på en blog. Alle de daglige striber er rip-off fra Hyperspace og du kan læse dem alle her, dog uden søndagsstriberne. 

I 2008 havde jeg endelig, efter mere end 10 års søgen, fået fat på alle avisstriberne til Planet of Kadril. Dengang scannede jeg alle striberne ind og ”rengjorde” dem digitalt og sammensatte dem til en lang historie i et tegneserieformat som minder om det vi kender fra de officielle tegneserier. Jeg lavede også en forside til Planet of Kadril.

Du kan downloade hele min version i PDF format her.

Planet of Kadril udkom på dansk i avisen B.T. mellem den 21. januar og til og med den 18. oktober 1981. Lige som de fleste andre steder udkom historien også her uden søndagsstriberne. Den danske udgave blev oversat af Arboe Rasmussen.
Søndagsstribe i farver.

mandag den 20. juni 2016

Dansk forside til Star Wars Bladet



Her er en lille gæste blog fra en af vores medlemmer der hedder Søren Arndal:


Søren skriver:
Jeg var så heldig at få en fantastisk ting til samlingen i går. Den originale unikke farvelagte tegning der er brugt til den danske udgave af Star Wars Bladet nr. 19 (US version #91). Denne side er farvelagt af danske Lars Vendelbo. Vendelbo har haft det fremsyn at gemme siden. Han fortalte mig, at siden nok var det eneste Star Wars side der har overlevet.

Farvelægningen er gjort oven på en blå kopi af den originale amrikanske tegnserie. Dette er gjort med farver og air brush. Den sorte streg der ligger på plastik folien. Til sidst er både plastfolien og det farvelaget blåtryk så overført samlet og brugt til forsiden på den danske udgave.

Det er vildt at se den store forskel mellem den danske og den amerikanske version. Jeg er helt klart mest til den danske. Hvordan og hvorledes logoet er kommet på vides ikke.

Den gang da Star Wars Bladet blev udgivet var meget typisk for Interpresse at om-farvelægge forsiderne på alle deres danske udgivelser. Ofte indeholdt den trykfilm som Interpresse fik hjem fra USA kun den komplette udgave af den amerikanske forside - med logo og pris og nummer og stregkode og andet copy (f.eks. tekstkasser og talebobler osv.) så Interpresse gik også ind og manuelt retoucherede disse ting væk inden farvelægning for at gøre det pænt lave "plads" til det danske logo osv. Hvorvidt det er Lars Vendelbo der også har været den kunstner der har gjort det på denne forside også kan ikke siges med sikkerhed, hvilket blot gør den endnu mere unikt.

På comicart.dk skriver ejer Peter Hartung flg. om Lars Vendelbo:

"Den danske grafiker, farvelægger og tegner Lars Vendelbo (født 27. marts 1961) har udsendt en enkelt tegneserie i eget navn. Hans primære indsats inden for tegneserier foregik hos forlaget Interpresse, hvor han op gennem 1980'erne farvelagde en lang række af de mest kendte bladforsider og albumcovers. Kan kendes på signaturen "LV"."

Peter skriver forsat:
"Hos Interpresse stod Lars Vendelbo for farvelægningen af såvel de bedste Marvel-blade som de største titler med DC-heltene. Han farvelagde de danske forsider på Spider-Man, Batman, Superman, Projekt X, og så videre."

Peter afslutter med:
"Lars Vendelbo er uddannet på Danmarks Designskole, hvor han studerede grafisk design og kommunikation i perioden 1981-1985. Som serieskaber debuterede Lars Vendelbo med børnetegneserien "Eventyr i drømmeskoven", (Tim og Egon Egern 1), 1993. Han bidrog også med coverillustration og SF-historie i magasinet Kulørte Sider.
Lars Vendelbo viser med sine originale farvelægninger, at han behersker farvelægningens kunst som få. Han er kunstnerisk beslægtet med en anden samtidig dansk farvelægger, Søren Håkansson, og det betyder, at håndværket er i top - og at han ikke er bange for at farvelægge selv de største udenlandske serieskaberes streger i en dramatisk og kongenial stil, der føjer stemning til billederne."


Tak til Søren Arndal for denne lille gæste blog!





lørdag den 7. maj 2016

Der er sket en vækkelse i kraften…


Marvel Comics har I anledningen ”May the 4th Be With You” dagen den 4. maj, udsendt en lille forsmag på tegneserie udgaven af Star Wars: The Force Awakens. Dette er første gang vi får lov til at se de faktiske sider af Luke Ross arbejde med selve tegneserien. Som man kan se indeholder siderne kendte ansigter fra filmen så som; Poe Dameron, Ray og Kylo Ren.


Luke Ross, der er en kendt Marvel veteran, har tidligere lavet et par Star Wars titler for Dark Horse. I 2005 lavede han ”Star Wars: Republic #78: Loyalties” og i 2007 tegnede han ”Star Wars: Rebellion #8: The Ahakista Gambit”. Ross er heller ikke uvant med tegneserieudgaver af film da det var ham der tegnede ”Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” i 2008. 

Ross begyndte at arbejde for Marvel allerede i begyndelsen af 1990´erne. Han er mest kendt for sit arbejde på titler som: Spectacular Spider-Man for Marvel, Jonah Hex for DC og Samurai: Heaven and Earth for Dark Horse. Siden 2008 har Luke Ross udelukkende arbejdet for Marvel på titler som Captain America, Avengers, Amazing Spider-Man, Dark Tower: The Gunslinger, Secret Avengers og Iron Man.

Marvels "Star Wars: The Force Awakens" tegneserieudgave starter i juni 2016.









fredag den 6. maj 2016

Star Wars #1 variationer



Den første Star Wars tegneserie blev faktisk udgivet en hel måned før Star Wars: Episode IV A New Hope filmen fik premiere i biograferne. Det første blad blev udgivet under titlen ”Star Wars #1”, den 12. april 1977, og var det første af seks numre.

Men det var ikke kun udgivelsesdatoen der gjorde nummeret så berømt. Star Wars #1 indeholdt også flere scener som var blevet fraklippet i filmen. Scener som da Luke Skywalker ser åbningsslaget fra planeten Tatoonine og at Lukes barndomsven Biggs vil tilslutte sig Rebelalliancen. Det er også i denne tegneserie vi lære Lukes øgenavn: ”Wormie” at kende.


”Newsstand Editions” og “Diamond Editions” udgaverne.
På den første side lære vi, som det første, at vi skal til at læse: ”Star Wars: The Ultimate Space-Fantasy”. På denne side finder vi også ud af, at Roy Thomas har skrevet historien og at Howard Chaykin har tegnet den. Forsiden er baseret på Chaykins meget berømte plakat, som han tegnede som promotion for filmen til forskellige tegneseriefestivaler før filmen fik premiere. Denne plakat er den mest eftersøgte og absolut dyreste Star Wars plakat i dag. På selve forsiden er Obi-Wan Kenobi og Han Solo, selv om vi ikke får dem at se før i nummer 2. Det samme gælder også X-wing, Y-wing, og TIE fighters, som faktisk først bliver vist i nummer 5. Darth Vader er af mystiske årsager malet grøn og lyssværdene farvet røde. Forsiden er også ganske unik af en anden årsag. I Star Wars logoet hænger ”S” ikke sammen med ”T” samt ”R” og ”S” som vi kender logoet fra og med Star Wars #2. 


"Whitman three-packs" fra
Western Publishing.
Star Wars #1 er også værd at bemærke på grund af de forsidevariationer der er lavet af dette nummer. Den originale pris på forsiden var på 30 cents, men Marvel lavede en 35-cent testversion i et meget begrænset oplag på omkring 1500 eksemplarer. Ifølge den tidligere chefredaktør på Marvel, Sol Brodsky, testede man prisen af i 4 områder i USA Newsstand. Disse var Memphis, Toledo, Tuscaloosa og Wilmington. Marvel eksperimenterede dengang med, hvad den rigtige pris skulle være i forskellige områder. I dag vurderes det, at der kun er ca. 400 eksemplarer tilbage af dette nummer og kun en håndfuld i Near Mint stand. Dette lille oplag er grunden til at 35 cent versionen er den mest værdifulde Star Wars tegneserie. Star Wars #1 er blevet genoptrykt af flere omgange i den oprindelige form og senere i utallige formater og versioner. 

Alle genoptryk kan let identificeres ved at der er trykt "THIS IS A REPRINT OF A PREVIOUSLY PUBLISHED ISSUE" i koloformen på side 1. Det er en almindelig misforståelse at genoptryk kan genkendes på deres ”Diamant” prisboks på forsiden. Det samme gælder antagelsen, at der altid står "REPRINT" i højre hjørne på forsiden som der står på nogle udgaver. 
Tegneserien der blev udgivet som en bonus med
DVD udgivelsen af The Original Trilogy i
Wallmart kæden
.

”Newsstand Editions” og “Diamond Editions”
Der er to hovedtyper af variationer af Star Wars #1. Under begge variationstyper findes flere genoptryk både med og uden stregkode.

I 1970 og 80érne blev Marvels tegneserier distribueret gennem et system der blev kendt som “Curtis Circulation” til almindelige forretninger og ikke-solgte tegneserier kunne kvit og frit returneres til forlaget. Systemet minder om det nuværende danske magasin- og ugeblad distributionssystem. Disse udgaver kendes i dag som ”Newsstand Editions”.


Tegneserien blev udgivet
som en bonus sammen med
to action figurer fra Hasbro.
Den såkaldte “Diamant” forside modifikation, var en metode som Marvel brugte til, at kunne kende forskel på de solgte eksemplarer mellem “Curtis Circulation” og andre distributører. Det største af disse ”Diamant” forlag var Western Publishing, og deres Star Wars blade kunne ikke returneres. Western Publishing udgav bl.a. "Whitman three-packs" en slags sampakke bestående af tre Star Wars numre. Sampakkerne blev solgt gennem kiosker i 1970 og 80érne overalt i USA. Udgaverne kendes i dag som ”Diamond Editions”. 

I 1994 overtog forlaget Dark Horse rettighederne til at genoptrykke og genudgive Star Wars tegneserier. Dette førte til flere udgaver, men kun to udgaver medregnes som Star Wars #1 da disse let kan forveksles med de oprindelige udgivet af Marvel. 


Man regner med at der findes 11 forskellige variationer af Star Wars #1. Nedenfor gennemgås de hver især:







søndag den 17. april 2016

Chewbacca fra Dark Horse



Denne gang skal det handle om Dark Horses tegneserie: Chewbacca. Men inden vi tager hul på denne fortælling skal vi starte et helt andet sted, nemlig med en roman ved navn Vector Prime. Bogen er skrevet af den amerikanske forfatter Ron A. Salvatore og er den første bog i serien Jedi Order, som blev udgivet af forlaget Del Rey i oktober 1999.

Handlingen i bogen er tidsmæssigt fastsat til 25 år efter Slaget om Yavin (ødelæggelsen af den første Dødsstjerne). I bogen Vector Prime lider Chewbaccas en heltemodige død der er skildret så medrivende, at selv de mest kyniske fans må fælde en tåre over denne store helts bortgang. Det var ikke alle der dengang ville acceptere Chewies død som en del af Star Wars universet med den begrundelse, at den ikke udsprang fra George Lucas, men beslutningen er blevet dengang godkendt af ”Skaberen” selv.


Chewbacca nr. 1-4 udgivet af Dark Horse.
Samt den samlede udgave (TPB).
Minsandten om Chewbaccas død ikke også er udkom som tegneserie fra Dark Horse. Serien der udkom i april 2000 i fire afsnit blev udgivet af Dark Horse. Forfatteren Darko Macan, er den samme i alle fire afsnit, mens der er et hav af forskellige tegnere, både kendte og ukendte indenfor Star Wars tegneserie miljøet. Bl.a. kan nævnes tegnere som Kilian Plunkitt, der har lavet en række X-Wing Rogue Squadron tegneserier, Shadows of the Empire og omslagsbillederne til de fleste af Droids tegneserierne osv. En anden af de kendte tegnere er John Nadeau, der ligeledes er kendt for en række X-Wing Rogue Squadron tegneserier, Boba Fett Twin Engines of Destruction samt en del andre tegneserier i Star Wars universet. Forside tegneren til hele serien er Sean Phillips. Af andre kan nævnes Dave Gibbons der har tegnet Star Wars: Vader's Quest samt den meget berømte Watchmen.

Historien er opbygget af små noveller, hvor R2-D2 og C-3PO rejser rundt i galaksen for at interviewe nøglepersoner/væsener, der alle har haft en påvirkning på Chewbaccas liv. I det første blad er det Chewbaccas familie, der fortæller historien. Den første novelle fortælles af Mallatobuck, Chewies kone, det er en sød og morsom historie om deres forelskelse. 

Den næste novelle fortælles af ingen ringere end Chewbaccas fader Attichitcuk. Faderen fortæller om krigeren Chewbacca og om Wookiernes værdifulde æresbegreber. Af de andre mere interessante noveller kan nævnes historierne om, hvordan Chewbacca blev taget til fange og solgt som slave og senere befriet af Han Solo, der deserterede som officer fra Imperiets flåde. Den sidstnævnte novelle er interessant, da det er første gang, at nogen har turdet illustrere og beskæftige sig med Solos befrielse af Chewbacca.

En anden meget interessant novelle er interviewet med prinsesse Leia. Den handler i bund og grund ikke om Chewbacca men om Leia på randen af et nervesammenbrud. 
Men den nok mest interessante novelle er, hvor Luke beskriver Chewbaccas død. Her får vi illustreret Chewbaccas sidste minutter fra bogen Vector Prime. Historien slutter med et flot rørende billede fra cockpittet på Falken af Han Solo, der er opløst i tårer.
Forlaget Dynamic Forces alternative
forside i forskellige signeret udgaver.

Forfatteren Darko Macan er kroat og er bosat i Kroatien hvorfra han skriver sine tegneseriehistorier. Macan var forfatteren på Star Wars: X-Wing Rogue Squadron, The Phantome Affair, Star Wars: Jedi vs. Sith, og Star Wars: Vader's Quest. Han og tegneren på denne historie, landsmanden Edvin Biukovic, gik med tankerne om at lave en minihistorie om Chewbacca, men da Biukovic pludselig døde i en alder af tredive år, fik disse planer en brat ende. Biukovic, der tidligere er set i Star Wars tegneserieuniverset, har bl.a. illustreret Zahn´s The Last Command. Men han er nok mest kendt udenfor Star Wars universet for sine berømte Grendel Tales. Forfatteren og tegneren var dog nået så langt i processen, at de havde forelagt ideen for forlaget Dark Horse. Forlaget syntes om ideen, men mente ikke, at tiden var den rette til en Chewbacca historie. Da Chewbacca blev slået ihjel i bogen Vector Prime, fik ideen ny næring, og Macan fik tilbud om at forfatte historien. Som en hyldest til Biukovic, har Macan valgt at begynde og slutte Chewbacca antologien med en dedikering til den store tegner.

Den samlede tradepaperback udgave af Chewbacca udkom i januar 2001 også fra forlaget Dark Horse. I denne samlede udgave skrev skuespilleren Peter Mayhew forordet om betydningen af Chewbacca i Star Wars universet og om hvad han har betydet for Mayhews liv.

Forlaget Dynamic Force udgav en alternativ forside af Dan Jurgens til nr. 1 af Chewbacca i et oplag på 2500 eks. Denne kaldes en Gold Foil Edition på grund af dens guldtryk på logoet. Denne udgave blev også udgivet i en signeret oplag på yderlig 2500 eks der blev signeret af tegneren Brent Anderson. Dynamic Force udgav også en Star Wars: Chewbacca #1 Delux Signed Edition Signeret af Peter Mayhew i et oplag på 2500.


Min personligt signeret udgave af den samlede Chewbacca.
I 2016 har forlaget Marvel valgt at udgive hele Chewbacca serien under deres digitale Star Wars Legends serie.

I 2008 gæstede Sean Phillips Copenhagen Comics festivallen og her fik jeg ham til at signerer og til at lave en tegning i min samlede tradepaperback. Og to år senere i 2010 da Dave Gibbons gæstede samme festival fik jeg også ham til at signerer samme udgave. Han ønskede desværre ikke at lave en lille personlig tegning i den.

Sammenfattende er Chewbacca antologien utrolig flot og stemningsfuld, den er velskrevet og fortalt på en meget anderledes måde. Balancegangen mellem det tragiske, det komiske og det spændende er så vel afbalanceret, at det ikke bliver en omgang kynisk sentimentalt pladder. Det er en sjældenhed at se en så helstøbt tegneserieantologi, når der er så mange kunstnere involveret. Oftest ser man, at hver kunstner forsøger at fremhæve sig selv i den overordnede stil, dette medfører et rodet og usammenhængende resultat. Resultatet er så godt, at man ikke bemærker et skift i tegnestilen i nogle af de enkelte noveller. Man opdager først senere, at der er tale om to forskellige tegnere, når man læser kunstnerlisten.

Dette var en smuk tegneseriehyldest til det omvandrende tæppe… Lige indtil forlaget Marvel overtog Star Wars franchiset og annullerede hele Dark Horse og Lucasfilms storyline og genoplivede Chewbacca i Star Wars: The Force Awakens.



torsdag den 7. april 2016

Tegneserie/bog/kassettebånd/plade



Det er altid en debat værdig hvornår en tegneserie er en tegneserie, en bog, en graphic novel eller noget helt andet. Denne gang vil jeg udfordre den simple antagelse, at en tegneserie blot er en tegneserie med fire Star Wars eksempler. I denne blog vil jeg komme ind på flere eksempler som illustrerer hvor hurtigt de gængse antagelser kan udfordres, da der er lavet flere af den slags udgaver af Star Wars tegneserier. Star Wars har altid været et multimedie projekt og her er tre gode eksempler fra de tidligere 1980ére og et eksempel fra midten af 1990érne.


Planet of the Hoojibs
Det første eksempel hedder ”Planet of the Hoojibs” og er en del af ”Star Wars: The Further Adventures series”, der består af flere forskellige Star Wars historier der alle er udgivet af Buena Vista Records. 

Der er tale om en gentegnet/malet bog/hæfte hvortil der høre en single-plade eller et kassettebånd med historien læst højt som hørespil. På dansk er de første Star Wars filmene udkommet i fra denne serie, der på dansk kendes som ”Lyt-og-Læs” hørespil. 

Historien er en tilpasset historie fra Marvel tegneserien Star Wars #55. Historie er skrevet af David Michelinie både til tegneserie og til ”Lyt-og-Læs” udgaven der er gentegnet af Greg Winters. Tegneserie udgaven er tegnet af Walt Simonson og rentegnet af Tom Palmer. 

Historien i ”Lyt-og-Læs” udgaven er en anelse anderledes end Marvel udgaven. Historien er noget mere simpel f.eks. kan væsenerne der hedder Hoojibs tale mens de i tegneserien kun kommunikere via telepati. En anden stor ændring i historien er, at Luke Skywalker og Lando Calrissian slet ikke er med i ”Lyt-og-Læs” udgaven mens de i tegneserie udgaven udgør en væsentlig del af historien.

Tegneserie udgaven af ”Planet of the Hoojibs” blev oversat til dansk i 1984 og blev bragt i Star Wars Bladet nr. 2. Faktisk fik vi i Danmark fornøjelsen af at få udgivet en helt unik forside der blev delvist omtegnet. Hvem der omtegnede vides ikke i dag.

Tegneserien er udgivet i 1981 af Marvel og ”Lyt-og-Læs” udgaven er fra 1983 og udgivet af Buena Vista Records.

Du kan se og hører historien HER
Droid World
Den næste ”Lyt-og-Læs” udgave i rækken er ”Droid World” fra 1983. I lighed med ”Planet of the Hoojibs” er denne også en del af ”Star Wars: The Further Adventures series” fra Buena Vista Records.

”Droid World” er også en gentegnet/malet bog/hæfte der har sin oprindelse i Marvel Star Wars #47: Droid World. Til at tegne tegneserieudgaven havde man fået Carmine Infantino til at vende tilbage til Star Wars tegneserierne for en kort stund. Han havde ellers forladt Star Wars og Marvel for at arbejde for forlaget DC hvor han havde påbegyndt andre opgaver. Historien til begge udgaver af Archie Goodwin og rentegningen blev gjort af Gene Day.

Det er værd at bemærke, at selveste Frank Miller har tegnet forsiden til Star Wars #47. Dette var første og eneste gang at Miller tegnede til en Star Wars tegneserie hvis man ser bort fra en enkel splash side i tegneserie udgaven af ”Empire Strikes Back”. 

Denne spalsh side kan dog ikke betegnes som et realt bidrag, da den kun optræder i enkelte udgivelser og da siden er bagside fyld for at få sideantallet til at gå op.

”Lyt-og-Læs” udgave af ”Droid World” blev malet/tegnet af Dick Foes.

”Planet of the Hoojibs” og ”Droid World” er rimelige nemme at få fingrene i for relativt få penge. De kan findes på Ebay og Amazon for lidt over $10 stykket.

Du kan se og hører historien HER
The Ewoks Join the Fight 
Den sidste ”Lyt-og-Læs” udgave i ”Star Wars: The Further Adventures series” er ”The Ewoks Join the Fight” som også fra 1983. Også denne gang er det i lighed med de tidligere udgaver af ”Planet of the Hoojibs” og ”Planet of the Hoojibs”. 

Denne gang er der dog ikke tale om en tilpasset version fra en tegneserie men derimod fra en del af selve filmen ”Return of the Jedi”. Forskellen denne gang er, at ”Return of the Jedi” fortælles ud fra Ewokkernes perspektiv. Forfatteren til ”The Ewoks Join the Fight” var Bonnie Bogart og illustrator var Diane de Groat. En anden stor forskel var, at denne gang er det ikke Buena Vista Records der udgav ”Lyt-og-Læs” udgaven men derimod Random House der også havde licensen på alle Star Wars romaner.

Når jeg syntes, at denne høre til blandt tegneserier, så er handler det om at tegnestilen i bogen kunne lige så godt have været en tegneserie. Konstruktionen/kompositionen af selve siderne kunne også have været en tegneserie men om hvorvidt ”The Ewoks Join the Fight” høre til blandt tegneserierne, vil altid bliver diskuteret.

Du kan se og hører historien HER
Star Wars: The Mixed-Up Droid
Det sidste eksempel er en tegneserie der til forskel fra de tidligere beskrevet udgaver, er en tegneserie der har fået et kassettebånd med historien oplæst.



”Star Wars: The Mixed-Up Droid” blev udgivet af Time Warner Book Group i samarbejde med forlaget Dark Horse i 1995. Historien er skrevet af Ryder Windham, der var redaktør på de fleste Star Wars tegneserie titler fra denne periode. Historien er skrevet i samarbejde med John Whitman. Tegneserien er tegnet af Bill Hughes der i samme periode tegnede de fleste Dark Horses ”Droids” tegneserier. Tegneserien er på kun 12 sider og i farver.

Til trods for at ”Star Wars: The Mixed-Up Droid” blev udgivet i 1995 er den lidt af en sjældenhed i dag. Hvis man vil have fat i et eksemplar i original indpakket udgave med klart plastik, så skal man regne med at give en del for den. ”Star Wars: The Mixed-Up Droid” kommer hurtigt til at koste $300 og opefter.