søndag den 17. april 2016

Chewbacca fra Dark Horse



Denne gang skal det handle om Dark Horses tegneserie: Chewbacca. Men inden vi tager hul på denne fortælling skal vi starte et helt andet sted, nemlig med en roman ved navn Vector Prime. Bogen er skrevet af den amerikanske forfatter Ron A. Salvatore og er den første bog i serien Jedi Order, som blev udgivet af forlaget Del Rey i oktober 1999.

Handlingen i bogen er tidsmæssigt fastsat til 25 år efter Slaget om Yavin (ødelæggelsen af den første Dødsstjerne). I bogen Vector Prime lider Chewbaccas en heltemodige død der er skildret så medrivende, at selv de mest kyniske fans må fælde en tåre over denne store helts bortgang. Det var ikke alle der dengang ville acceptere Chewies død som en del af Star Wars universet med den begrundelse, at den ikke udsprang fra George Lucas, men beslutningen er blevet dengang godkendt af ”Skaberen” selv.


Chewbacca nr. 1-4 udgivet af Dark Horse.
Samt den samlede udgave (TPB).
Minsandten om Chewbaccas død ikke også er udkom som tegneserie fra Dark Horse. Serien der udkom i april 2000 i fire afsnit blev udgivet af Dark Horse. Forfatteren Darko Macan, er den samme i alle fire afsnit, mens der er et hav af forskellige tegnere, både kendte og ukendte indenfor Star Wars tegneserie miljøet. Bl.a. kan nævnes tegnere som Kilian Plunkitt, der har lavet en række X-Wing Rogue Squadron tegneserier, Shadows of the Empire og omslagsbillederne til de fleste af Droids tegneserierne osv. En anden af de kendte tegnere er John Nadeau, der ligeledes er kendt for en række X-Wing Rogue Squadron tegneserier, Boba Fett Twin Engines of Destruction samt en del andre tegneserier i Star Wars universet. Forside tegneren til hele serien er Sean Phillips. Af andre kan nævnes Dave Gibbons der har tegnet Star Wars: Vader's Quest samt den meget berømte Watchmen.

Historien er opbygget af små noveller, hvor R2-D2 og C-3PO rejser rundt i galaksen for at interviewe nøglepersoner/væsener, der alle har haft en påvirkning på Chewbaccas liv. I det første blad er det Chewbaccas familie, der fortæller historien. Den første novelle fortælles af Mallatobuck, Chewies kone, det er en sød og morsom historie om deres forelskelse. 

Den næste novelle fortælles af ingen ringere end Chewbaccas fader Attichitcuk. Faderen fortæller om krigeren Chewbacca og om Wookiernes værdifulde æresbegreber. Af de andre mere interessante noveller kan nævnes historierne om, hvordan Chewbacca blev taget til fange og solgt som slave og senere befriet af Han Solo, der deserterede som officer fra Imperiets flåde. Den sidstnævnte novelle er interessant, da det er første gang, at nogen har turdet illustrere og beskæftige sig med Solos befrielse af Chewbacca.

En anden meget interessant novelle er interviewet med prinsesse Leia. Den handler i bund og grund ikke om Chewbacca men om Leia på randen af et nervesammenbrud. 
Men den nok mest interessante novelle er, hvor Luke beskriver Chewbaccas død. Her får vi illustreret Chewbaccas sidste minutter fra bogen Vector Prime. Historien slutter med et flot rørende billede fra cockpittet på Falken af Han Solo, der er opløst i tårer.
Forlaget Dynamic Forces alternative
forside i forskellige signeret udgaver.

Forfatteren Darko Macan er kroat og er bosat i Kroatien hvorfra han skriver sine tegneseriehistorier. Macan var forfatteren på Star Wars: X-Wing Rogue Squadron, The Phantome Affair, Star Wars: Jedi vs. Sith, og Star Wars: Vader's Quest. Han og tegneren på denne historie, landsmanden Edvin Biukovic, gik med tankerne om at lave en minihistorie om Chewbacca, men da Biukovic pludselig døde i en alder af tredive år, fik disse planer en brat ende. Biukovic, der tidligere er set i Star Wars tegneserieuniverset, har bl.a. illustreret Zahn´s The Last Command. Men han er nok mest kendt udenfor Star Wars universet for sine berømte Grendel Tales. Forfatteren og tegneren var dog nået så langt i processen, at de havde forelagt ideen for forlaget Dark Horse. Forlaget syntes om ideen, men mente ikke, at tiden var den rette til en Chewbacca historie. Da Chewbacca blev slået ihjel i bogen Vector Prime, fik ideen ny næring, og Macan fik tilbud om at forfatte historien. Som en hyldest til Biukovic, har Macan valgt at begynde og slutte Chewbacca antologien med en dedikering til den store tegner.

Den samlede tradepaperback udgave af Chewbacca udkom i januar 2001 også fra forlaget Dark Horse. I denne samlede udgave skrev skuespilleren Peter Mayhew forordet om betydningen af Chewbacca i Star Wars universet og om hvad han har betydet for Mayhews liv.

Forlaget Dynamic Force udgav en alternativ forside af Dan Jurgens til nr. 1 af Chewbacca i et oplag på 2500 eks. Denne kaldes en Gold Foil Edition på grund af dens guldtryk på logoet. Denne udgave blev også udgivet i en signeret oplag på yderlig 2500 eks der blev signeret af tegneren Brent Anderson. Dynamic Force udgav også en Star Wars: Chewbacca #1 Delux Signed Edition Signeret af Peter Mayhew i et oplag på 2500.


Min personligt signeret udgave af den samlede Chewbacca.
I 2016 har forlaget Marvel valgt at udgive hele Chewbacca serien under deres digitale Star Wars Legends serie.

I 2008 gæstede Sean Phillips Copenhagen Comics festivallen og her fik jeg ham til at signerer og til at lave en tegning i min samlede tradepaperback. Og to år senere i 2010 da Dave Gibbons gæstede samme festival fik jeg også ham til at signerer samme udgave. Han ønskede desværre ikke at lave en lille personlig tegning i den.

Sammenfattende er Chewbacca antologien utrolig flot og stemningsfuld, den er velskrevet og fortalt på en meget anderledes måde. Balancegangen mellem det tragiske, det komiske og det spændende er så vel afbalanceret, at det ikke bliver en omgang kynisk sentimentalt pladder. Det er en sjældenhed at se en så helstøbt tegneserieantologi, når der er så mange kunstnere involveret. Oftest ser man, at hver kunstner forsøger at fremhæve sig selv i den overordnede stil, dette medfører et rodet og usammenhængende resultat. Resultatet er så godt, at man ikke bemærker et skift i tegnestilen i nogle af de enkelte noveller. Man opdager først senere, at der er tale om to forskellige tegnere, når man læser kunstnerlisten.

Dette var en smuk tegneseriehyldest til det omvandrende tæppe… Lige indtil forlaget Marvel overtog Star Wars franchiset og annullerede hele Dark Horse og Lucasfilms storyline og genoplivede Chewbacca i Star Wars: The Force Awakens.



torsdag den 7. april 2016

Tegneserie/bog/kassettebånd/plade



Det er altid en debat værdig hvornår en tegneserie er en tegneserie, en bog, en graphic novel eller noget helt andet. Denne gang vil jeg udfordre den simple antagelse, at en tegneserie blot er en tegneserie med fire Star Wars eksempler. I denne blog vil jeg komme ind på flere eksempler som illustrerer hvor hurtigt de gængse antagelser kan udfordres, da der er lavet flere af den slags udgaver af Star Wars tegneserier. Star Wars har altid været et multimedie projekt og her er tre gode eksempler fra de tidligere 1980ére og et eksempel fra midten af 1990érne.


Planet of the Hoojibs
Det første eksempel hedder ”Planet of the Hoojibs” og er en del af ”Star Wars: The Further Adventures series”, der består af flere forskellige Star Wars historier der alle er udgivet af Buena Vista Records. 

Der er tale om en gentegnet/malet bog/hæfte hvortil der høre en single-plade eller et kassettebånd med historien læst højt som hørespil. På dansk er de første Star Wars filmene udkommet i fra denne serie, der på dansk kendes som ”Lyt-og-Læs” hørespil. 

Historien er en tilpasset historie fra Marvel tegneserien Star Wars #55. Historie er skrevet af David Michelinie både til tegneserie og til ”Lyt-og-Læs” udgaven der er gentegnet af Greg Winters. Tegneserie udgaven er tegnet af Walt Simonson og rentegnet af Tom Palmer. 

Historien i ”Lyt-og-Læs” udgaven er en anelse anderledes end Marvel udgaven. Historien er noget mere simpel f.eks. kan væsenerne der hedder Hoojibs tale mens de i tegneserien kun kommunikere via telepati. En anden stor ændring i historien er, at Luke Skywalker og Lando Calrissian slet ikke er med i ”Lyt-og-Læs” udgaven mens de i tegneserie udgaven udgør en væsentlig del af historien.

Tegneserie udgaven af ”Planet of the Hoojibs” blev oversat til dansk i 1984 og blev bragt i Star Wars Bladet nr. 2. Faktisk fik vi i Danmark fornøjelsen af at få udgivet en helt unik forside der blev delvist omtegnet. Hvem der omtegnede vides ikke i dag.

Tegneserien er udgivet i 1981 af Marvel og ”Lyt-og-Læs” udgaven er fra 1983 og udgivet af Buena Vista Records.

Du kan se og hører historien HER
Droid World
Den næste ”Lyt-og-Læs” udgave i rækken er ”Droid World” fra 1983. I lighed med ”Planet of the Hoojibs” er denne også en del af ”Star Wars: The Further Adventures series” fra Buena Vista Records.

”Droid World” er også en gentegnet/malet bog/hæfte der har sin oprindelse i Marvel Star Wars #47: Droid World. Til at tegne tegneserieudgaven havde man fået Carmine Infantino til at vende tilbage til Star Wars tegneserierne for en kort stund. Han havde ellers forladt Star Wars og Marvel for at arbejde for forlaget DC hvor han havde påbegyndt andre opgaver. Historien til begge udgaver af Archie Goodwin og rentegningen blev gjort af Gene Day.

Det er værd at bemærke, at selveste Frank Miller har tegnet forsiden til Star Wars #47. Dette var første og eneste gang at Miller tegnede til en Star Wars tegneserie hvis man ser bort fra en enkel splash side i tegneserie udgaven af ”Empire Strikes Back”. 

Denne spalsh side kan dog ikke betegnes som et realt bidrag, da den kun optræder i enkelte udgivelser og da siden er bagside fyld for at få sideantallet til at gå op.

”Lyt-og-Læs” udgave af ”Droid World” blev malet/tegnet af Dick Foes.

”Planet of the Hoojibs” og ”Droid World” er rimelige nemme at få fingrene i for relativt få penge. De kan findes på Ebay og Amazon for lidt over $10 stykket.

Du kan se og hører historien HER
The Ewoks Join the Fight 
Den sidste ”Lyt-og-Læs” udgave i ”Star Wars: The Further Adventures series” er ”The Ewoks Join the Fight” som også fra 1983. Også denne gang er det i lighed med de tidligere udgaver af ”Planet of the Hoojibs” og ”Planet of the Hoojibs”. 

Denne gang er der dog ikke tale om en tilpasset version fra en tegneserie men derimod fra en del af selve filmen ”Return of the Jedi”. Forskellen denne gang er, at ”Return of the Jedi” fortælles ud fra Ewokkernes perspektiv. Forfatteren til ”The Ewoks Join the Fight” var Bonnie Bogart og illustrator var Diane de Groat. En anden stor forskel var, at denne gang er det ikke Buena Vista Records der udgav ”Lyt-og-Læs” udgaven men derimod Random House der også havde licensen på alle Star Wars romaner.

Når jeg syntes, at denne høre til blandt tegneserier, så er handler det om at tegnestilen i bogen kunne lige så godt have været en tegneserie. Konstruktionen/kompositionen af selve siderne kunne også have været en tegneserie men om hvorvidt ”The Ewoks Join the Fight” høre til blandt tegneserierne, vil altid bliver diskuteret.

Du kan se og hører historien HER
Star Wars: The Mixed-Up Droid
Det sidste eksempel er en tegneserie der til forskel fra de tidligere beskrevet udgaver, er en tegneserie der har fået et kassettebånd med historien oplæst.



”Star Wars: The Mixed-Up Droid” blev udgivet af Time Warner Book Group i samarbejde med forlaget Dark Horse i 1995. Historien er skrevet af Ryder Windham, der var redaktør på de fleste Star Wars tegneserie titler fra denne periode. Historien er skrevet i samarbejde med John Whitman. Tegneserien er tegnet af Bill Hughes der i samme periode tegnede de fleste Dark Horses ”Droids” tegneserier. Tegneserien er på kun 12 sider og i farver.

Til trods for at ”Star Wars: The Mixed-Up Droid” blev udgivet i 1995 er den lidt af en sjældenhed i dag. Hvis man vil have fat i et eksemplar i original indpakket udgave med klart plastik, så skal man regne med at give en del for den. ”Star Wars: The Mixed-Up Droid” kommer hurtigt til at koste $300 og opefter.