lørdag den 30. januar 2016

Blackthorne Publishing





Da forlaget Marvel i 1985 var holdt op med at udgive Star Wars tegneserier, købte forlaget Blackthorne Publishing i 1987 licensen til at fortsætte. Blackthorne nåede kun at udgive tre Star Wars tegneserier, før firmaet gik konkurs.


Der var dog planlagt og lavet mindst to numre til, disse to numre nåede aldrig trykken, og de findes i dag kun i original eksemplarer spredt på samlermarkedet. Det forlaget Blackthorne gjorde anderledes end forlaget Marvel var, at de udgav tegneserierne som 3D. Hele 3D tegneserie tankegangen var allerede i 1980’erne en meget død ide, og dette gik da også hurtigt galt.

Star Wars 3D #1, #2, #3 og Omnibus: Wild Space.


Star Wars 3D #1
Med denne udgivelse fejrede forlaget 10 års Star Wars jubilæum og der medfulgte et par 3D briller som skulle bruges til at læse tegneserien.


Historien i dette nummer forgår lige efter A New Hope, men lige før romanen Splinter of the Mind's Eye og Darth Vader optræder kun i et glimt i historien. En mystisk ting er at en af TIE fighter piloterne har et pentagram på hans hjelm og ingen ved hvorfor.


Star Wars 3D #2: Havoc on Hoth
I dette nummer forgår historien efter Slaget om Yavin 4, oglige efter af Oprørsbasen er blevet evakueret. Underligt nok handler denne historie om hvordan Luke, Han, C-3PO, og Chewbacca finder Oprørets nye base på Hoth uagtet historien om samme i Williamsons avisstriber.


Star Wars 3D #3: The Dark Side of Dantooine
Historien forgår i denne tegneserie efter Oprørene har etableret deres base på Hoth. En ting der er værd at bemærke i denne tegneserie er at navnet; Wookiee bliver stavet forkert som Wookie.


Jeg er i dag den lykkelige ejer af 5 af de originale sider af Star Wars 3D #4 der aldrig blev udgivet. Titlen er der ingen der husker i dag men #4 er tegnet af Dell Barras og skrevet af Lance Hampton. Hele historien var eller færdigtegnet da forlaget gik konkurs.

Mine fem originale sider.
Originale sider jeg har fundet rundt omkring på nettet.


Man ved ikke ret meget om Star Wars 3D #5 andet at den skulle have været skrevet af John Theisen og skulle have været tegnet af Jeff Jones og Dan Schaeffer.

Star Wars 3D #6 der skulle have heddet "The Spies of Botha". Historien er skrevet af John Theisen og skulle have været tegnet af Jeff Jones og Dan Schaeffer. Dette originale manuskript findes kun i et skrivemaskine skrevet eks. og det ejes i dag af undertegnet. Det er dog lavet PDF kopier af manuskriptet der kan downloades HER


Det originale manuskript til Star Wars 3D #6. Også min ejendom.

De tre første numre af 3D serien er blevet udgivet i sort/hvis og uden 3D effekterne som en del Dark Horse Comics: Omnibus: Wild Space, Volume 1 i 2013.



Ulicenseret Ungarsk Star Wars tegneserie

 

Ungarn er et af de østeuropæiske lande hvor der af og til dukker ulicenseret Star Wars produkter op. Selv om kvaliteten generelt er meget dårlig, så sker det at der dukker fantastiske ting op. Dette er tilfældet for tre tegneserier fra først i 1980 érne. Tegneserierne blev udgivet da den kolde krig var på sit højeste og derfor kunne det lade sig gøre at udgive dem i al ubemærkethed.

På ungarsk hedder tegneserierne: ”Csillagok Háborúja” (betyder: Star Wars) og dækker i to dele over Star Wars: A New Hope. Mens den tredje der hedder: ”A Birodalom Visszavág”, dækker Star Wars: Empire Striks Back.

De to første er fra den første Star Wars film; A New Hope, udgivet i 1982 mens den sidste er fra Empire Strikes Back der blev udgivet i 1984. De tre blev trykt i over 600.000 eks. uden tilladelse og licens fra Lucasfilm. Man skal huske på at der er tale om tiden under den kolde krig så det var den eneste måde at Østeuropa kunne nyde Star Wars.
Side 16 og 17 i A New Hope.

Der er tale om meget flotte tegninger men det er desværre trykt på meget dårlig papirkvalitet.

Tegneserierne er tegnet af Fazekas Attila der er ganske kendt i Ungarn men ikke i den vestlige verden. Han har tegnet mere end 150 historier på mere end 4.500 sider der er udgivet over det meste af den gamle Østeuropa. Attila har betydet lige så meget for ”Den Ungarske Skole” som Hergé har for ”Bruxelles Skolen”.

I 1990 blev de originale tegneserie filmversioner udgivet i Ungarn men fansene havde aldrig opgivet håbet om at se Return of the Jedi (på ungarsk: A Jedi Visszatér) i Attila Fazekas udgave.

I 2011 anerkendte Lucasfilm vigtigheden af den betydning tegneserierne havde haft for fandommen i øst Europa under den kolde krig og gav derfor tilladelse til at Fazekas Attila kunne leve Return of the Jedi tegneserien. Den måtte dog kun udgives i et oplag på 500 eks. og kun udgives gratis gennem den ungarske Star Wars fanklub.

Barta Zoltán fra den Ungarske Star Wars fanklub (www.starwarsklub.hu) mødte Fazekas Attila under hans arbejde med Return of the Jedi og her lavede de et interview.

Fazekas Attila i hans studio mens han tegner side 16 i Return of the Jedi del 1.

Fazekas Attila i hans studio mens han tegner side 16 i Return of the Jedi del 1.

Attila fortæller: ”Jeg er meget overrasket over de reaktioner de gamle Star Wars tegneserier har fået. Sandheden er, at på messer og festivaler finder unge læsere frem til mig fordi de har læst mine Star Wars tegnserier.”




Nogle af Fazekas Attilas originale sider fra Return of the Jedi.

Barta Zoltán spørger om processen er en anden i dag end dengang?
Til dette svare Attila: ”Jeg har gennem tiden arbejdet meget med filmen-tegneserier, og i dag er det meget lettere end i firserne. Nu kan jeg sige sidde hjemme i en lænestol, og lave mine tegninger mens filmen kører på tvét. Førhen sad jeg biografen og tegnede og det var kun muligt at finde ganske få fotos fra filmene. Nu er der så meget baggrundsmateriale til rådighed, at det i dag som er en overflod at kæmpe imod for ikke at blive forstyrret.”


Alle fem Ungarsk Star Wars tegneserier er relativ svære at finde i god stand og de koster hurtigt en del Forinter (ungarsk valuta). Både fordi tegneseriernes papirkvalitet var så ringe, at mange af de gamle tegneserier i dag er forgået, men også fordi ungarerne udemærket er klarover, at Star Wars fans verden over er meget interesseret i at få fingrene i dem.

Her kan du downloade og se alt indholdet i de fem tegneserier:
A New Hpoe
Empire Striks Back
Return of the Jedi


Star Wars Artifact Edition

 

Denne blog skal ikke handle om en Star Wars tegneserie, men om en bog der handler om originale Star Wars tegneserie tegninger. Bogen hedder Star Wars Artifact Edition og er den første af flere der er udgivet i december 2015.

Forlaget IDW Publishing, der aldrig tidligere har udgivet Star Wars tegneserier, har udgivet denne fantastiske bog. Bogen, der er på 160 sider, indeholder tryk af de originale tegnserie plancher og er trykt i samme størrelse som de originale sider. Bogen omhandler fortrinsvist sider fra de første 10 numre fra Marvel Star Wars fra 1970érne. Bogen viser også billeder af originale sider af kunsterne bl.a. Roy Thomas, Howard Chaykin, Walter Simonson og Carmine Infantino.





IDW Publishing har tidligere udgivet diverse superhelte tegneserier som Artist’s Edition bøger, hvor man har taget en hel tegneserie og udgivet den i de originale sider.



Denne Star Wars Artifact Editions er forskellig fra de normale Artist Editions udgaver ved at denne Star Wars Artifact Editions ikke indeholder en hel historie. Bogen indeholder uddrag af flere historier, da de ikke lykkedes forlaget at opsporer alle originale sider fra samme historie. Derfor har IDW Publishing været nødsaget til, at inkluderer forskellige originale reklame tegninger, portfolioer, farve guides og farvelagte sider samt et forside galleri.

Bogen er trykt i et meget tykt og glittet papir af en meget høj kvalitet. Den er i en overdimensioneret hardcover udgave på 30,5 cm x 43,2 cm. Prisen er en ret så dyr sag, af den nette sum af $100.00. Dertil skal lægges dansk moms og meget høj fragt da bogen vejer ca. 1 ½ kg. Jeg fik den gennem forlaget til den samlede sum af 1200.-.



I Star Wars Artifact Editions er alle siderne indscannet fra de originale tegnede sider. Siderne fremstår som om de er i sort og hvid, men de er faktisk i farver for at beholde den originale glød som kun findes i gamle originale tegninger. Man har valgt at gøre dette, så man kan få oplevelsen af at se på originale tegneseriesider. Man kan f.eks. se alle blyantsstreger, fejl rettet med kvajeblæk, noter fra redaktøren eller forfatteren.

Star Wars Artifact Edition blev først præsenteret ved en galleriudstilling i San Diego Comic Art Gallery’s "Comic Book Art of Star Wars", som åbnede den 21. november 2015, med Howard Chaykin som gæst, og slutter den 31. januar 2016. Udstillingen blev arrangeret af IDW i forbindelse med at forlaget flyttede deres hovedkontor til San Diego. På udstillingen kan man se 30 af de originale sider af primært Howard Chaykin, fra de første 6 numre af filmudgaven af Marvel Star Wars.



Senere, i april 2016, er det planen at forlaget IDW Publishing vil udgive Al Williamson’s Star Wars: The Empire Strikes Back Artist Editions. Denne bog vil komme til at bringe alle Williamsons originale sider, der kørte i Star Wars Marvel nr. 39 til 44, samt uddrag af Retur of the Jedi udgaven. Det er lykkedes IDW at samle alle de originale sider, da Williamson sjældent solgte eller forærede hans originale sider væk og derfor stadig er i hans arkiv efter hans død i 2010.

Al Williamsons enke, Cori Williamson, udtalte i forbindelse med annonceringen af udgivelsen: ”Al elskede at tegne Star Wars. Serien er jo science fiction klassiske arketyper, lige præcis den type af historier der talte til hans følsomhed. Som tegneserie tegner og samler af klassiske tegneserier og avisstriber, er jeg overbevist om at Al ville have været helt vild over at se hans arbejde præsenteret i dette her format.”

torsdag den 28. januar 2016

Stjernekrigerne


I Danmark oplevede vi, i begyndelsen af 1984, at få en dansk fanlavet Star Wars tegneserie. Serien kom til at hedde ”Stjernekrigerne” og blev i skabt af to 15-årige drenge der hed Jimmi Jacobsen og Michael C. T. Andersen. De havde sammen den ene af det to Star Wars Fanklubber i Danmark i begyndelsen af 1980érne. De begge boede i Odense og udgav klubbladet, Jedi-Posten.

Det hele startede i Jedi-Postens nr. 1 i 1984 hvor Michael C. T. Andersen havde lavet sin egen, personlige Star Wars tegneserie i klubbladet der foregik umiddelbart efter Imperiet Slår Igen. I Jedi-Posten nr. 4 startede Michael C. T. Andersen på en tegneserie, der over tid udviklede sig til Stjernekrigerne hvor handlingen forgår lige efter hvor Jedi-Ridderen Vender Tilbage slap.

Undervejs blev det til flere Jedi-Specials og Stjernekrigerne Specials. Historierne er voldsomt inspireret af superhelte tegneserierne fra samtiden. I Jedi-Posten nr. 7 i 1986 overgik historierne til et separat hæfte med titlen Stjernekrigerne og allerede fra nr. 2 debuterede ung pige ved navn Elin Skjolden Jensen som tegner og forfatter af egne Star Wars-historier i samarbejde med Michael C. T. Andersen.



I 1987 lukkede Star Wars Fanklub: Jediridderne, og derefter valgt Michael C. T. Andersen selv at udgive Stjernekrigerne fra hans eget undergrundsforlag Focus Comics, med Stjernekrigerne nr. 5 i 1987. Gamle historier blev genoptrykt under titlen Jediridderne til nye læsere.

I 1988 blev John Søby Madsen medtegner og dette betød at Michael C. T. Andersen kunne lave en Stjernekrigerne spin-off serie der omhandler et møde mellem Han Solo og Mad Max. John Søby Madsen tegnede Michaels C. T. Andersens historier til de tre første numre af Han Solo og Mad Max, og Michael C. T. Andersen selv det afsluttede nr. 4 i 1989, og derefter forsatte John Søby Madsen med at tegne i Stjernekrigerne-serien, fra nr. 13 i 1989.
Med Stjernekrigerne nr. 14 fra 1989 kom der endnu en tegner med på holdet der hed Ulrik Kristiansen. Fra Stjernekrigerne nr. 21, i 1990 kom Ole Madsen også med på holdet.

I 1994 ville de fleste af folkene bag Stjernekrigerne stoppe serien for at gå egene veje. Michael C. T. Andersen ville gerne have at Stjernekrigerne blev afsluttet ordentligt, så han fortsatte alene. Mellem nr. 30, der udkom i 1995, og det afsluttende nr. 33 i 2005, gik der 10 år, før der kom en afslutning på Stjernekrigerne-sagaen.

Tegneserierne var fotokopieret sorte/hvide hæfter og deres læsertal var svingende, og kom sjældent over 50. Historierne var et absurd sammenrand af tegneserie inspireret helte og skurke fra det kendte Marvel univers. F.eks. gæsteoptrådte Maya og Tony, fra tv-serien Månebase Alpha og musikeren Prince i flere af numrene. Wedge Antilles var også en del af hovedpersongalleriet sammen med Boba Fett der havde et kompliceret, homo-erotiske forhold til Han Solo.

Hele serien er af svingende kvalitet men de bliver åbenlyst bedre efterhånden som serierne skrider frem og årene går. I de sidste numre er tegnekvaliteten faktisk så god, at den overgår nogle af de officielle Star Wars tegneserier der er blevet udgivet. Det vi vigtigste, efter min mening er at man kan mærke, gennem hele serien at den er lavet med en intens kærlighed og dyb personlig passion for Star Wars universet.

Jeg var så heldig at have kontakt med Michael C. T. Andersen, i begyndelsen af dette årtusinde, som skaffede mig næsten alle numrene fra dengang. Det kan diskuteres om disse Star Wars tegneserier rummer nogen monetær eller samler værdi men jeg overbevidst om den kulturelle værdi er den højeste og de udgør en meget vigtig del af den danske Star Wars fankulturs historie. Og det er nok for mig til, at de naturligvis skal indgå i min Star Wars samling på lige fod med Marvel eller Dark Horse.

Hele historien kan læses i det Himmelskibet nr. 46 som kan købes HER
Tak til Thomas Winter for hjælp til denne artikel.



søndag den 17. januar 2016

Kinesisk bootleg Star Wars tegneserier


 
"Xing Qiu Da Zhan"

Indtil maj 2014 levede den vestlige Star Wars verden i lykkelig uvidenhed om, at der fandtes flere kinesiske bootleg tegneserieudgaver af de elskede film. Tegneserierne var et forsøg på at lukrere og få adgang til et af den vestlige verdens store eventyr i 1980'erne. Under den kolde krig havde kineserne ikke adgang til de officielle Star Wars film og tegneserier. Kina var dengang meget isoleret, fra den vestlige kultur og Hollywood, efter Mao´s kultur revolution. Faktisk skulle der gå næsten fire årtier før kinesiske biografgængere lovligt kunne se den klassiske trilogi i biografen.
 
I 2014 var, en amerikansk historie professor ved navn Maggie Greene fra Montana State University, på feltarbejde i Shanghai. Maggie Greene er meget kendt, i visse tegneseriekredse, for hendes passion og formidling af kinesiske tegneserier, også kendt som ”lianhuanhua”. Under hendes feltarbejde kom hun forbi en bogmesse der blev afholdt i et tempel i Shanghai og her opdagede hun en mystisk ”lianhuanhua” men det mærkelige navn ”Xing Qiu Da Zhan” (figur A).
 
Tegneserierne er udgivet i traditionel kinesisk tegneseriestil der har en størrelse så den kan ligge i en hånd, trykt i en meget dårlig papir kvalitet med et til tider næsten udvisket sort/hvidt tryk. Disse tegneserier kaldes for ”lianhuanhua” og er ofte blevet brugt af det kinesiske styre til propaganda som formål, til at skildre historiske begivenheder eller vestlige film. Op igennem hele det 20. århundrede har ”lianhuanhua” været en slags tegnet billedbog med fortløbende billeder og tekst der udgør en historie.

 


”Xing Qiu Da Zhan” der på kinesisk betyder Star Wars er tegneserieudgaven som film. Eller næsten... ”Xing Qiu Da Zhan” er en kinesisk fortolkning med nogle mystiske forskelligheder der absolut ingen mening giver. Tegneserierne følger godt nok plottet fra filmene men visuelt træffer kunstneren nogle underlige valg, hvor nogle af valgene nok bunder i manglende kildematerialer, mens andre valg står hen i det uvisse.
 
Maggie Greenes fund (figur A) fik i 2014 en del opmærksomhed i de mere amerikanske nørdemedier hvilket skabte en del undren i Kina. Dette fik i 2015 den kinesiske avis, The South China Morning Post, til at interviewe Maggie Greene. I avisen fortæller hun om hendes fascination af kinesiske ”lianhuanhua”:

"Jeg finder hele stilen meget fascinerende. Et godt eksempel er de mange forskellige skildringer der gøres af kvinder. Dette har jeg bemærket på især i mange af 1980ér og tidlig 1990ér propaganda lianhuanhua. Prinsesse Leia ser f.eks. ud som om hun er af Uighur oprindelse. (Uighur er en etnisk gruppe fra den nordvestlige kinesiske provins Xinjiang Uighur Autonome Region - Red.) hvilket jeg syntes er meget interessant”.

 

"Jeg har også været fascineret af den måde som Kennedy Space Center optræder på i historien på Darth Vaders kort (side 75 - Red.) og hvorfor nogle kinesere så det som noget farligt”. Hun tilføjer: ”Gud ved hvilke materialer og tanker kunstneren arbejder ud fra? Det er mig en gåde”.
 
Udover de eksempler som Maggie Greene giver, kan andre bizarre nævnes; at Chewbacca ligner en abe fra Planets of the Apes, udseende på rumskibene ligner de jordiske koldkrigs fly fra 1950érne, Darth Vader der rider en triceratops dinosaur eller mystiske imitationer af det vestlige liv såsom tante Berus køkken i Lukes barndomshjem på Tatooine. Den mest sandsynlige forklaring er formentlig, at man ikke har haft adgang til ordentligt kildematerialer, til at kunne tegne tegneserien ordentligt så den lignede filmen, men i stedet har kunstneren illustreret ud fra sin egen forforståelse.

”Xing Qiu Da Zhan”, (figur A) der er på 142 sider, er skrevet af Zhou Jinzhuo (周金灼) og tegnet af Song Feideng (宋飛等). Forlaget er Popular Science Press, Guangzhou Branch (科學普及出版社廣)

Siden Maggie Greenes fund er der dukket flere kinesiske bootleg tegneserie udgaver op af alle de klassiske Star Wars film. Indtil videre er det lykkedes mig at finde frem til seks forskellige udgaver af A New Hop, tre forskellige udgaver af Empire Striks Back, en af Return of the Jedi og tre udgaver af avisstriber.

Den anden (figur B) af de seks udgaver er udgivet i 1981 i traditionel ”lianhuanhua” format og her har kunstneren tydeligvist haft adgang til reference materialer da de fleste af tegningerne er kendte billeder fra filmen. Tegningerne er ganske godt tegnet og historien følger filmen meget tæt. Forsiden er et sammensat maleri af to kendte foto stills fra filmen. 
 
Den tredje udgave (figur C) er lavet i 1982 ligeledes i ”lianhuanhua” format. Endnu engang har kunstneren åbenlyst haft adgang til officielle kilder. I denne udgave er stregen lagt meget op af en realistisk streg der ligner noget fra filmen og der brugt mange skyggeeffekter. Et eksempel er, at Chewbacca faktisk ligner sig selv fra filmene, hvilket må siges at være en sjældenhed i disse kinesiske udgaver. Når det kommer til Darth Vader er det overraskende, at se at der er taget væsentlige flere friheder. I denne udgave ligner han mere Dark Helmet fra Spaceball.

Der tages også flere friheder i forhold til selve historien bl.a. kan nævnes at det hele starter med at Luke ser Prinsesse Leias hologram besked. 1982 udgaven er den absolutte flotteste stilmæssige udgave af A New Hop.

Forsiden har intet med Star Wars at gøre og personen der er illustreret, ligner at han er iført en 1950ér udgave af en rumdragt.
 
Den fjerde tegneserieudgave, (figur D og E) af A New Hope, er i to bind og er også udgivet i 1982 i traditionelt ”lianhuanhua” format. Kunstneren der har tegnet denne udgave minder i stil meget om Jesse Santos fra Gold Key Publishing. Ud fra den måde tegneserien er tegnet på, må der være tale om, at kunstneren har haft adgang til fotos fra A New Hope og Empire Strikes Back men det virker ikke som om han har set filmen.

Historien følger filmen ganske tæt, selvom den afviger på nogle mystiske punkter. Prinsesse Leia har tøjet fra Bespin på og Luke har en sort Jedi dragt på som ser ud som den i Return of the Jedi. Chewbacca ligner mere en abe end en Wookiee og R2-D2 og C-3PO´s flugt fra Tantive IV ser ud som det amerikanske militær har skudt dem ned. Luke´s landspeeder ser ud som om den stammer fra en episode af tv-serien Buck Roger.

Forsiden til denne udgave er meget Star Wars-agtig og har samme forside til begge bind. Det er ud som om man har ladet sig inspirerer af den første poster der kom til Revenge of the Jedi, der siden kom til at hedder Return of the Jedi.
 
Femte udgave (figur F) af filmen er fra 1983 og her følges historien fra fuldstændig. Til gengæld er det kun C-3PO, R2-D2, og Darth Vader der visuelt ligner karaktererne fra filmen. I denne udgave er scenen med, hvor Luke her møder hans barndoms ven Biggs Darklighter på Tatooine. En meget bemærkelsesværdig ting fra denne udgave er da Sandpeople møder Luke ude i ørkenen. Sandpeoplenes udseende er stereotypisk karikeret og de ligner farlige afrikanske sorte der er taget ud af en tegneserie fra 1940érne.

Chewbacca er helt forfærdelig og han ligner endnu engang en abe der går med seler for at kunne holde bukserne oppe.

Tegnestilen er meget psykedelisk og måden den er tegnet på får enden på historien til minde om en LSD drøm. Formatet er også i denne udgave i traditionelt ”lianhuanhua” format.

Forsiden er igen lidt af et mysterium. I forgrunden står en person med ryggen til der med lidt god vilje kunne være Darth Vader overfor noget ternet noget. I højre hjørne ses halvdelen af en blond kvindes hoved og hvem denne person er, må guderne vide? I det modsatte hjørne er afbilledet et rumskib der minder om Jens Lyns rumskip på vej mod planeten Mongo.

 


Den sjette tegnserieudgave af A New Hope (figur N) adskiller sig fra de tidligere fem udgaver ved at være anderledes i formatet. Denne udgave er noget større og er næsten på størrelse med en moderne amerikansk tegneserie blot med det tvist at den ligger ned. Billede opbygningen er også anderledes end de to forrige udgaver. Her har kunstneren forsøgt med traditionelt billede opbygning som vi gør det i vesten. Hver side indeholder konsekvent 5 billeder der dog er beskåret forskelligt fra side til side. Det virker meget stift og flowet er noget primitivt. Tegningerne er udført meget dårligt og hovedpersonerne ændre udseende fra side til side. Et lille kuriosum er, at i slutscenen får Chewbacca tildelt et helt billede hvor han får overrakt hans medalje modsat filmen hvor han aldrig modtog en. Måske faldt det den kinesiske socialistiske fællesskabsfølelse for brystet, at Chewbacca aldrig fik en medalje for hans heltemod. Det fremgår ikke af tegneserien hvem der har skrevet historien, ej heller hvem der har tegnet den.

 


Fra 1982 er der kendskab til hele tre forskellige tegneserie versioner af Empire Strikes Back og alle er i traditionelt ”lianhuanhua” format. Den første tegneserieudgave (figur G) der blev udgivet er lavet af de samme folk som den første version af A New Hope (figur A). Igen er tegneserien lavet efter samme koncept hvor historien følges ret tæt mens tegningerne er helt ude i skoven ift. filmen. Tegningerne er sådanset flotte men de har ikke ret meget med filmen at gøre. Mystisk nok har denne udgave brugt filmplakaten som forside som den eneste af alle de kinesiske tegnerserier.

 


Den anden tegneserieudgave af Empire Strikes Back (figur H) hedder ”Tai Kong Di Guo” og er skrevet af nogle andre folk som jeg ikke kan læse navnene på. Her har kunsterne tydeligvis haft adgang til den officielle tegneserieudgave af filmen af Archie Goodwin og Al Williamson. Williamson´s streg er til at genkende mange steder med der er tale om andet end blot en kopiering af hans billider. Der er tilføjet andre positurer og vinkler på de fleste billeder der er meget anderledes end Williamson´s. Samtidig må der være tale om en tidlig udgave af Williamsons tegneserie da Yoda blev omtegnet i Williamson´s 2. udgave så han lignede den Yoda vi kender fra filmen. I den kinesiske ”lianhuanhua” udgave ser Yoda ud som i Williamson´s 1. udgave.

Tegningerne i denne ”lianhuanhua” udgave af Empire Strikes Back er meget flotte og veludførte og hvis man er fan af Al Williamson´s Star Wars look så fremstår dette mere som en hyldest end blot en kopiering. Tegningerne er meget stemningsfyldte og flotte.

 

Den tredje og sidste kinesiske udgave (figur I) af The Empire Strikes Back blev udgivet i 1989. Tegningerne i denne udgave er lavet af personer der har haft adgang til materiale fra den første Star Wars film; A New Hope. Både prinsesse Leia og Luke er konsekvent tegnet iført deres tøj fra den første film gennem hele tegneserien. Historien følger i det store hele filmen bortset fra at Han Solo bliver dræbt i begyndelsen af tegneserien og Luke overtager hans rolle i resten af historien. Luke redder sig selv efter hans møde med en Wampa og flygter fra Hoth i Millennium Falcon sammen med Leia og sammen håndterer de rumsneglen og Imperiet. Dagobah bliver aldrig besøgt og Boba Fett optræder aldrig i denne udgave.
 
Der er indtil nu kun fundet en kinesisk tegneserieudgave af Return of the Jedi (figur N) og denne er fra 1989. Denne udgave adskiller sig fra også ved at være anderledes i formatet. Lige som den sjette udgave af A New Hope er denne udgave er noget større og er næsten på størrelse med en moderne amerikansk tegneserie. Også her har kunstneren forsøgt med traditionelt vestlig billedeopbygning. Tegningerne er også i denne udgave udført meget dårligt og igen ændre hovedpersonerne udseende fra billede til billede.

En ting der adskiller denne udgave fra alle andre kinesiske Star Wars tegneserier, er at denne udgave er i farver. Farverne er så dårligt udført, at det ligner en børnetegning som er lavet hjemme på køkkenbordet efter skole. Historien følger i denne udgave også filmen ganske tæt. Det fremgår heller ikke af i denne udgave af tegneserien hvem der har skrevet og tegnet historien.
 
Dertil er der yderligt lavet mindst tre traditionelle Star Wars ”lianhuanhua”. Alle tre tegneserier blev udgivet i 1983 og alle historierne er hentet fra Russ Mannings avisstriber. I de tre tegneserier er der tale om gentegninger af avisstriberne fra slut 1970ér og begyndelsen af 1980érne. Årsagen til at de ligefrem blev gentegnet og ikke blot kopieret direkte er formentligt at avisstriberne ikke passede til det traditionelle ”lianhuanhua” format.
 
De to første tegneserier (figur J og K) følger Russ Manning´s streg meget tæt og kun ved nærmere inspektion bliver forskellene synlige. Den sidste tegneserie (figur L) er til gengæld tegnet meget groft og ligner næsten ikke Russ Manning´s let genkendelige stil. Midt undervejs i tegneserien ser det ud som om at der skiftes tegner da stilen ændrer sig markant. Fælles for de tre ”Manning” udgaver er at de alle kun har et billede pr. side og at der både er talebobler med tekst i og at der også er tekst udenfor billedet.
 
Den første ”Manning-Lianhuanhua” (figur J) indeholder to søndagsavisstribe historier der ikke tidligere er genoptrykt på engelsk siden de kørte i aviserne. Den ene af disse historier er The Constancia Affair og den anden er The Kashyyyk Depths (denne har aldrig haft et officielt navn men kun en fantitel). Begge historier er gentegnet i en meget tro stil der dog er noget mere minimalistisk end Russ Mannings.
 
I den anden ”Manning-Lianhuanhua” (figur K) er der kun en historie; nemlig The Second Kessel Run avisstriben. Forsiden er med Darth Vader og en ukendt rødhåret dame der intet har med historien at gøre. Hvem denne dame er vides ikke, da den unge dame der kaster hendes kærlighed på Luke i historien er blond. En anden mystisk ting ved forsiden er, at man har valgt at bruge Buck Rogers Starfighter fra tv serien Buck Rogers in the 25th Century fra 1979.

 

Den tredje og sidste ”Manning-Lianhuanhua” (figur L) indeholder også kun en daglig avisstribe historie. I denne tegneserie er der tale om Manning´s Bring Me The Children. Forsiden har denne gang kun rumskibe, ingen personer og igen er ingen af rumskibene fra Star Wars. Ligeledes er denne historie en gentegning Manning´s daglige avisstriber.

 


Alt i alt er der kendskab til 14 forskellige kinesiske Star Wars bootlegs tegneserier. Dermed er det ikke sagt at der ikke findes flere, der endnu ikke har fundet deres vej til den vestlige verden. Det er lidt bemærkelsesværdigt, hvis det skulle vise sig at der kun er udgivet en udgave af filmen Return of the Jedi, når man tænker på hvor mange forskellige udgaver der er lavet af de to tidligere film. Samtidig er det ganske sandsynligt at resten af Russ Mannings avisstriber også er udgivet i Kina.
 
Fremtiden vil vise om der er lavet andre udgaver som endnu ikke er opdaget især når man tænker på, at der nu er kendskab til 14 forskellige udgivelser og på hvor kort tid der er gået siden Maggie Greene i maj 2014 opdagede den første Star Wars ”lianhuanhua”; ”Xing Qiu Da Zhan”.
 
 

fredag den 15. januar 2016

Imperial Troop Transporter



The Imperial Troop Transport var det første fartøj som Kenner producerede der ikke var med i Star Wars filmen. Da man var bange for at børn ikke ville købe det nye fartøj, fik Kenner lavet en tegneserie der skulle illustrere og forklare hvad og hvordan fartøjet bliver brugt i Star Wars universet.

Dette er den eneste tegneserie Kenner lavede da man fandt ud af at det ikke var nødvendig med en forklaring på hvorfor vi ikke så fartøjet i filmen. Det vides ikke i dag hvem der har forfattet og tegnet historien.

Troop Transporteren som den blev tegner af Infantino. Marvel Star Wars #31 og den danske udgave af samme med titlen "Frosne Stjerner"

Marvel indkooperede også Troop Transporteren i Marvel Star Wars #31: Return to Tatooine fra 1979. Samme historie udkom som en del af en større historie i det danske album Star Wars Frosne stjerner Historien blev forfattet af Archie Goodwin og tegnet af Carmine Infantino.

Tegneserien og The Imperial Troop Transport blev udgivet 1. juni 1979.
Forsiden til tegneserien der medfulgte.

Midtersiderne til tegneserien.

tirsdag den 12. januar 2016

Droids (Apple Jacks)


I 1995 udgav Kellogg's i samarbejde med forlaget Dark Horse en tegneseriestribe på bagsiden af deres Apple Jacks. Tegneserien; Star Wars Droids: Handler kort sagt om R2-D2, C-3PO og Luke på planeten Tatooine. Historien var skrevet af Ryder Windham og tegnet af Bill Hughes der også lavede den månedlige Droids tegneserie der kom hver måned isamtiden.

Inden i Kellog´s æsken kunne man udfylde en talon og udklippe den nederste del af æsken og så indsende den med posten til Kellog´s for så derefter at få tilsendt en hel Star Wars tegneserie helt gratis. Tegneserien man kunne få tilsendt var en specieludgivelse der var lavet til Kellog´s. Tegneserien hed; X-Wing, Rogue Squadron Special. (Free in Mail from Kellogg´s).

Tegneserie var lavet som en begyndelse til den lange X-Wing serie der begyndte kort efter denne udgivelse. Historien er en kort novelle der omhandler slaget om Tandankin og den er skrevet af Ryder Windham, mens John Nadeau har tegnet og Monty Sheldon rentegnet.

Det at man skulle klippe i æsken for at få selve tegneserien betød, at det var begrænset hvor mange æsker der ovelevede som tegneserie objekt. Æsken med Droids tegneserien kan derfor godt være lidt svær, at finde i dag. Når de sælges er det overraskende at de ikke er særligt dyre at indkøbe i dag. Grunden er sikkert, at æsken ikke har den helt store appeal for tegneserielæsere og kun for Star Wars samlere.