lørdag den 5. marts 2016

Ewoks og Droids


De fleste Star Wars fans vil sikkert være enige med mig når, jeg påstår, at Star Wars er noget, man ikke kan få for meget af. Og hvorfor så det? Jo for der findes faktisk over tyve timer Star Wars, som de fleste fans aldrig har set. Der findes faktisk to tegnefilmsserier, der i USA kørte over to sæsoner, 1985 og 1986; Ewoks og Droids. Herhjemme har vi faktisk haft fornøjelsen af begge serier i deres fulde længde under fællesbetegnelsen: Stjernekrigens helte. Serierne blev vist på dansk TV2 i 1995.



I USA har der altid været tradition for at udgive tegneserier som supplement til de tegnefilm der bliver vist lørdag morgen i TV. Som supplement til Ewoks og Droids tegnefilmene udkom der en tegneserie med Droids og en tegneserie med Ewoks.  Disse blev udgivet af forlaget Star Comics, der var et af Marvels underselskaber. Ewokserien startede i maj 1985, men allerede i juli 1987 stoppede den. Der er kun udkommet 14 numre. Endnu værre gik det for Droids serien. Den startede et år senere end Ewoks serien, i april 1986 og sluttede allerede i juni 1987 efter blot 8 numre. Udgivelsen af begge serier var tilrettelagt således, at der hver måned udkom enten en Droids eller Ewoks, dvs. de kom på skift. En meget bemærkelsesværdig ting, ved de to serier er, at Ewoks, der kom først, aldrig er udgivet med titlen Star Wars. 
Den komplette oversigt over alle de amerikanske Droids.

Der var mange forskellige folk der lavede de to serier, men Dave Manak er den forfatter, der har skrevet over halvdelen af begge serier. Der har ligeledes været et væld af tegnere tilknyttet både Droids og Ewoks, men en af dem der optræder hyppigst er John Romita Sr., der er kendt for sine mange superhelte fortolkninger. Han har bl.a. tegnet Spider-Man (Edderkoppen), Daredevil (Dæmonen), Fantastic Four (Fantastiske Fire) osv. Når man ser på hvem, der har rentegnet serierne, bliver det endnu mere grumset. Men ét navn springer i øjnene, og det er Al Willianson, der er kendt og elsket for sit store tegnearbejde indenfor Star Wars universet. Det er blandt andet ham, der er kendt for at have tegnet eller rentegnet filmene til tegneserie.

Den komplette oversigt over alle de
amerikanske Ewoks.
Historierne er opbygget på samme måde som tegnefilmene med små afsluttede historier, politisk korrekthed samt morale. Selve historierne i henholdsvis tegnefilmene og tegneserierne har intet med hinanden at gøre. For Ewoks vedkommende er det de samme trættende rejsebeskrivelser og deres evindelige kamp mod de onde magiske fjender. I Droids tegneserierne er opbygningen den samme som i tegnefilmene. Artoo og Trepio skifter hele tiden ejere og rejser universet tyndt på forskellige missioner.

Selv om historierne er lavet for børn, er de fuldstændig banale og absurde. Historierne er ikke blot indholdsløse, de virker nærmest ligegyldige. Persongalleriet er, for Ewoks serien, det samme som i tegnefilmene, men for Droids vedkommende er der ingen gengangere. Birollerne består af de mest mærkværdige væsener, alt fra stenfolk til talende muldvarpe fra Tatooine osv.

En meget interessant ting ved de to serier er, at historierne krydser hinanden på bedste Marvel maner. I Droids nr. 4 forfølger Artoo og Trepio en Pod, der ryger ind i en ”time-warp” og må nødlande på Ewokernes planet, Endor. Wicket og hans venner hjælper C3PO og R2-D2 med at finde Pod`en. Historien ender heldigvis lykkeligt i Ewoks nr. 10. Man kan derfor undre sig over, hvorfor Ewoksne bliver overasket over at møde vores stjernehelte i Return of the Jedi og lader som om de aldrig har set hinanden.

En anden interessant ting er, at man i nr. 6, 7 og 8 af Droids, har lavet en nyfortolkning af "Star Wars: A New Hope". Det, man har gjort anderledes i denne fortolkning, er at man har valgt at lade læseren opleve filmen gennem Artoo og Trepios øjne. Samtidig er der tilføjet en masse små obskure bihistorier med de to helte. Bl.a. kan nævnes, at da R2 og 3PO forlader ”escape poden” på Tatooine, ryger R2 ned i et hul og havner i en hule, der er beboet af talende muldvarpe. Disse narrer Artoo og Trepio til at springe i gabet på et gigantstort syrefirben, der i desperation spytter dem ud og op igennem sandet fra en underjordisk hule! R2 og 3PO bliver derefter uvenner og går i hver sin retning, og filmen fortsætter. 
Tv. Engelsk udgave.
Th. Dark Horses Omnibus udgave.

Hvis man synes, at tegnefilmene er elendigt tegnet, så skriger man af grin, når man ser tegneserierne. Personerne i Ewoks tegnefilmene og tegneserierne ligner hinanden ret godt, mens det for Droids vedkommende går helt galt. Artoo og Trepio i tegnefilmene ligner ikke dem vi kender fra spillefilmene, men det er til at leve med. I tegneserierne kikser det fuldstændig til gengæld. De ligner absurde karikaturer på tegnefilmene og er malet i underlige farver. Selv om kvaliteten er elendig i de to serier, er de blevet forholdsvis sjældne samleobjekter. Dette skyldes dels, at de er udkommet i et mindre oplag og dels, at folk har kasseret dem på grund af den dårlige kvalitet. Herhjemme er de umulige at få fat på, da de aldrig er kommet til landet via de etablerede importører/forretninger. De få personer, der er i besiddelse af disse klenodier, har selv importeret dem fra den store verden. Til trods for latterligheden er prisen ikke til at grine af, da hvert enkelt blad hurtigt opnår den nette sum af $15 – 25 pr. stk.

De fire numre af Star Comics Magazine
med Droids og Ewoks.
Nogle få af Droids og Ewoks historierne blev genoptrykt allerede i 1985 i et lille magasin der hed: Star Comics. Magasinet var en pocket udgave bestående af forskellige kendte forskellige karakterer fra Marvel der var målrettet det yngste publikum. Droids og Ewoks medvirkede i fire numer nemlig 1, 2, 3 og 5. Magasinet løb frem til 1991 indtil det gik ind.

Begge serier blev genoptrykte i 2012 af forlaget Dark Horse i Omnibus: Droids and Ewoks. Serien samlede alle Marvels Droids og Ewoks tegneserie udgivelser i et samlet bind. Yderligere genoptrykte forlaget tre noveller der tidligere kun havde været udgivet af det engelske Marvel Comics;  1988 Ewoks Annual. Til juli 2016 udgiver Marvel også begge serier som Ominibus Hardback. Prisen bliver ca. 500.- Dkr.

Jeg er den lykkelige indehaver af den originale forside til Droids #8 som er tegnet og farvelagt af Ernie Colón. Forsiden er i to selvstendige dele eftersom forsiden må være trykt af to omgange. Samtidig har jeg også i min samling en originale side fra Ewoks #5 side 2 der er tegnet af Warren Kremer og rentegnet af Jacqueline Roettcher og Jon D'Agostino. 

På et senere tidspunkt i en kommende blog skal vil jeg beskæftige mig med de spanske udgaver af Droids og Ewoks. I Spanien forsatte man udgivelsen af Droids og Ewoks efter at de amerikanske tegneserier var gået ind. De spanske udgaver blev udgivet under titlen: ”MyComyc - Star Wars Droids - Las Aventuras de R2-D2 y C-3PO”.
Original forside til Droids #8
Original side til Ewoks #5 side 2.
Ewoks #5 side 2 og 3.


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar