fredag den 6. maj 2016

Star Wars #1 variationerDen første Star Wars tegneserie blev faktisk udgivet en hel måned før Star Wars: Episode IV A New Hope filmen fik premiere i biograferne. Det første blad blev udgivet under titlen ”Star Wars #1”, den 12. april 1977, og var det første af seks numre.

Men det var ikke kun udgivelsesdatoen der gjorde nummeret så berømt. Star Wars #1 indeholdt også flere scener som var blevet fraklippet i filmen. Scener som da Luke Skywalker ser åbningsslaget fra planeten Tatoonine og at Lukes barndomsven Biggs vil tilslutte sig Rebelalliancen. Det er også i denne tegneserie vi lære Lukes øgenavn: ”Wormie” at kende.


”Newsstand Editions” og “Diamond Editions” udgaverne.
På den første side lære vi, som det første, at vi skal til at læse: ”Star Wars: The Ultimate Space-Fantasy”. På denne side finder vi også ud af, at Roy Thomas har skrevet historien og at Howard Chaykin har tegnet den. Forsiden er baseret på Chaykins meget berømte plakat, som han tegnede som promotion for filmen til forskellige tegneseriefestivaler før filmen fik premiere. Denne plakat er den mest eftersøgte og absolut dyreste Star Wars plakat i dag. På selve forsiden er Obi-Wan Kenobi og Han Solo, selv om vi ikke får dem at se før i nummer 2. Det samme gælder også X-wing, Y-wing, og TIE fighters, som faktisk først bliver vist i nummer 5. Darth Vader er af mystiske årsager malet grøn og lyssværdene farvet røde. Forsiden er også ganske unik af en anden årsag. I Star Wars logoet hænger ”S” ikke sammen med ”T” samt ”R” og ”S” som vi kender logoet fra og med Star Wars #2. 


"Whitman three-packs" fra
Western Publishing.
Star Wars #1 er også værd at bemærke på grund af de forsidevariationer der er lavet af dette nummer. Den originale pris på forsiden var på 30 cents, men Marvel lavede en 35-cent testversion i et meget begrænset oplag på omkring 1500 eksemplarer. Ifølge den tidligere chefredaktør på Marvel, Sol Brodsky, testede man prisen af i 4 områder i USA Newsstand. Disse var Memphis, Toledo, Tuscaloosa og Wilmington. Marvel eksperimenterede dengang med, hvad den rigtige pris skulle være i forskellige områder. I dag vurderes det, at der kun er ca. 400 eksemplarer tilbage af dette nummer og kun en håndfuld i Near Mint stand. Dette lille oplag er grunden til at 35 cent versionen er den mest værdifulde Star Wars tegneserie. Star Wars #1 er blevet genoptrykt af flere omgange i den oprindelige form og senere i utallige formater og versioner. 

Alle genoptryk kan let identificeres ved at der er trykt "THIS IS A REPRINT OF A PREVIOUSLY PUBLISHED ISSUE" i koloformen på side 1. Det er en almindelig misforståelse at genoptryk kan genkendes på deres ”Diamant” prisboks på forsiden. Det samme gælder antagelsen, at der altid står "REPRINT" i højre hjørne på forsiden som der står på nogle udgaver. 
Tegneserien der blev udgivet som en bonus med
DVD udgivelsen af The Original Trilogy i
Wallmart kæden
.

”Newsstand Editions” og “Diamond Editions”
Der er to hovedtyper af variationer af Star Wars #1. Under begge variationstyper findes flere genoptryk både med og uden stregkode.

I 1970 og 80érne blev Marvels tegneserier distribueret gennem et system der blev kendt som “Curtis Circulation” til almindelige forretninger og ikke-solgte tegneserier kunne kvit og frit returneres til forlaget. Systemet minder om det nuværende danske magasin- og ugeblad distributionssystem. Disse udgaver kendes i dag som ”Newsstand Editions”.


Tegneserien blev udgivet
som en bonus sammen med
to action figurer fra Hasbro.
Den såkaldte “Diamant” forside modifikation, var en metode som Marvel brugte til, at kunne kende forskel på de solgte eksemplarer mellem “Curtis Circulation” og andre distributører. Det største af disse ”Diamant” forlag var Western Publishing, og deres Star Wars blade kunne ikke returneres. Western Publishing udgav bl.a. "Whitman three-packs" en slags sampakke bestående af tre Star Wars numre. Sampakkerne blev solgt gennem kiosker i 1970 og 80érne overalt i USA. Udgaverne kendes i dag som ”Diamond Editions”. 

I 1994 overtog forlaget Dark Horse rettighederne til at genoptrykke og genudgive Star Wars tegneserier. Dette førte til flere udgaver, men kun to udgaver medregnes som Star Wars #1 da disse let kan forveksles med de oprindelige udgivet af Marvel. 


Man regner med at der findes 11 forskellige variationer af Star Wars #1. Nedenfor gennemgås de hver især:Ingen kommentarer:

Send en kommentar