mandag den 20. juni 2016

Dansk forside til Star Wars BladetHer er en lille gæste blog fra en af vores medlemmer der hedder Søren Arndal:


Søren skriver:
Jeg var så heldig at få en fantastisk ting til samlingen i går. Den originale unikke farvelagte tegning der er brugt til den danske udgave af Star Wars Bladet nr. 19 (US version #91). Denne side er farvelagt af danske Lars Vendelbo. Vendelbo har haft det fremsyn at gemme siden. Han fortalte mig, at siden nok var det eneste Star Wars side der har overlevet.

Farvelægningen er gjort oven på en blå kopi af den originale amrikanske tegnserie. Dette er gjort med farver og air brush. Den sorte streg der ligger på plastik folien. Til sidst er både plastfolien og det farvelaget blåtryk så overført samlet og brugt til forsiden på den danske udgave.

Det er vildt at se den store forskel mellem den danske og den amerikanske version. Jeg er helt klart mest til den danske. Hvordan og hvorledes logoet er kommet på vides ikke.

Den gang da Star Wars Bladet blev udgivet var meget typisk for Interpresse at om-farvelægge forsiderne på alle deres danske udgivelser. Ofte indeholdt den trykfilm som Interpresse fik hjem fra USA kun den komplette udgave af den amerikanske forside - med logo og pris og nummer og stregkode og andet copy (f.eks. tekstkasser og talebobler osv.) så Interpresse gik også ind og manuelt retoucherede disse ting væk inden farvelægning for at gøre det pænt lave "plads" til det danske logo osv. Hvorvidt det er Lars Vendelbo der også har været den kunstner der har gjort det på denne forside også kan ikke siges med sikkerhed, hvilket blot gør den endnu mere unikt.

På comicart.dk skriver ejer Peter Hartung flg. om Lars Vendelbo:

"Den danske grafiker, farvelægger og tegner Lars Vendelbo (født 27. marts 1961) har udsendt en enkelt tegneserie i eget navn. Hans primære indsats inden for tegneserier foregik hos forlaget Interpresse, hvor han op gennem 1980'erne farvelagde en lang række af de mest kendte bladforsider og albumcovers. Kan kendes på signaturen "LV"."

Peter skriver forsat:
"Hos Interpresse stod Lars Vendelbo for farvelægningen af såvel de bedste Marvel-blade som de største titler med DC-heltene. Han farvelagde de danske forsider på Spider-Man, Batman, Superman, Projekt X, og så videre."

Peter afslutter med:
"Lars Vendelbo er uddannet på Danmarks Designskole, hvor han studerede grafisk design og kommunikation i perioden 1981-1985. Som serieskaber debuterede Lars Vendelbo med børnetegneserien "Eventyr i drømmeskoven", (Tim og Egon Egern 1), 1993. Han bidrog også med coverillustration og SF-historie i magasinet Kulørte Sider.
Lars Vendelbo viser med sine originale farvelægninger, at han behersker farvelægningens kunst som få. Han er kunstnerisk beslægtet med en anden samtidig dansk farvelægger, Søren Håkansson, og det betyder, at håndværket er i top - og at han ikke er bange for at farvelægge selv de største udenlandske serieskaberes streger i en dramatisk og kongenial stil, der føjer stemning til billederne."


Tak til Søren Arndal for denne lille gæste blog!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar