søndag den 17. januar 2016

Kinesisk bootleg Star Wars tegneserier


 
"Xing Qiu Da Zhan"

Indtil maj 2014 levede den vestlige Star Wars verden i lykkelig uvidenhed om, at der fandtes flere kinesiske bootleg tegneserieudgaver af de elskede film. Tegneserierne var et forsøg på at lukrere og få adgang til et af den vestlige verdens store eventyr i 1980'erne. Under den kolde krig havde kineserne ikke adgang til de officielle Star Wars film og tegneserier. Kina var dengang meget isoleret, fra den vestlige kultur og Hollywood, efter Mao´s kultur revolution. Faktisk skulle der gå næsten fire årtier før kinesiske biografgængere lovligt kunne se den klassiske trilogi i biografen.
 
I 2014 var, en amerikansk historie professor ved navn Maggie Greene fra Montana State University, på feltarbejde i Shanghai. Maggie Greene er meget kendt, i visse tegneseriekredse, for hendes passion og formidling af kinesiske tegneserier, også kendt som ”lianhuanhua”. Under hendes feltarbejde kom hun forbi en bogmesse der blev afholdt i et tempel i Shanghai og her opdagede hun en mystisk ”lianhuanhua” men det mærkelige navn ”Xing Qiu Da Zhan” (figur A).
 
Tegneserierne er udgivet i traditionel kinesisk tegneseriestil der har en størrelse så den kan ligge i en hånd, trykt i en meget dårlig papir kvalitet med et til tider næsten udvisket sort/hvidt tryk. Disse tegneserier kaldes for ”lianhuanhua” og er ofte blevet brugt af det kinesiske styre til propaganda som formål, til at skildre historiske begivenheder eller vestlige film. Op igennem hele det 20. århundrede har ”lianhuanhua” været en slags tegnet billedbog med fortløbende billeder og tekst der udgør en historie.

 


”Xing Qiu Da Zhan” der på kinesisk betyder Star Wars er tegneserieudgaven som film. Eller næsten... ”Xing Qiu Da Zhan” er en kinesisk fortolkning med nogle mystiske forskelligheder der absolut ingen mening giver. Tegneserierne følger godt nok plottet fra filmene men visuelt træffer kunstneren nogle underlige valg, hvor nogle af valgene nok bunder i manglende kildematerialer, mens andre valg står hen i det uvisse.
 
Maggie Greenes fund (figur A) fik i 2014 en del opmærksomhed i de mere amerikanske nørdemedier hvilket skabte en del undren i Kina. Dette fik i 2015 den kinesiske avis, The South China Morning Post, til at interviewe Maggie Greene. I avisen fortæller hun om hendes fascination af kinesiske ”lianhuanhua”:

"Jeg finder hele stilen meget fascinerende. Et godt eksempel er de mange forskellige skildringer der gøres af kvinder. Dette har jeg bemærket på især i mange af 1980ér og tidlig 1990ér propaganda lianhuanhua. Prinsesse Leia ser f.eks. ud som om hun er af Uighur oprindelse. (Uighur er en etnisk gruppe fra den nordvestlige kinesiske provins Xinjiang Uighur Autonome Region - Red.) hvilket jeg syntes er meget interessant”.

 

"Jeg har også været fascineret af den måde som Kennedy Space Center optræder på i historien på Darth Vaders kort (side 75 - Red.) og hvorfor nogle kinesere så det som noget farligt”. Hun tilføjer: ”Gud ved hvilke materialer og tanker kunstneren arbejder ud fra? Det er mig en gåde”.
 
Udover de eksempler som Maggie Greene giver, kan andre bizarre nævnes; at Chewbacca ligner en abe fra Planets of the Apes, udseende på rumskibene ligner de jordiske koldkrigs fly fra 1950érne, Darth Vader der rider en triceratops dinosaur eller mystiske imitationer af det vestlige liv såsom tante Berus køkken i Lukes barndomshjem på Tatooine. Den mest sandsynlige forklaring er formentlig, at man ikke har haft adgang til ordentligt kildematerialer, til at kunne tegne tegneserien ordentligt så den lignede filmen, men i stedet har kunstneren illustreret ud fra sin egen forforståelse.

”Xing Qiu Da Zhan”, (figur A) der er på 142 sider, er skrevet af Zhou Jinzhuo (周金灼) og tegnet af Song Feideng (宋飛等). Forlaget er Popular Science Press, Guangzhou Branch (科學普及出版社廣)

Siden Maggie Greenes fund er der dukket flere kinesiske bootleg tegneserie udgaver op af alle de klassiske Star Wars film. Indtil videre er det lykkedes mig at finde frem til seks forskellige udgaver af A New Hop, tre forskellige udgaver af Empire Striks Back, en af Return of the Jedi og tre udgaver af avisstriber.

Den anden (figur B) af de seks udgaver er udgivet i 1981 i traditionel ”lianhuanhua” format og her har kunstneren tydeligvist haft adgang til reference materialer da de fleste af tegningerne er kendte billeder fra filmen. Tegningerne er ganske godt tegnet og historien følger filmen meget tæt. Forsiden er et sammensat maleri af to kendte foto stills fra filmen. 
 
Den tredje udgave (figur C) er lavet i 1982 ligeledes i ”lianhuanhua” format. Endnu engang har kunstneren åbenlyst haft adgang til officielle kilder. I denne udgave er stregen lagt meget op af en realistisk streg der ligner noget fra filmen og der brugt mange skyggeeffekter. Et eksempel er, at Chewbacca faktisk ligner sig selv fra filmene, hvilket må siges at være en sjældenhed i disse kinesiske udgaver. Når det kommer til Darth Vader er det overraskende, at se at der er taget væsentlige flere friheder. I denne udgave ligner han mere Dark Helmet fra Spaceball.

Der tages også flere friheder i forhold til selve historien bl.a. kan nævnes at det hele starter med at Luke ser Prinsesse Leias hologram besked. 1982 udgaven er den absolutte flotteste stilmæssige udgave af A New Hop.

Forsiden har intet med Star Wars at gøre og personen der er illustreret, ligner at han er iført en 1950ér udgave af en rumdragt.
 
Den fjerde tegneserieudgave, (figur D og E) af A New Hope, er i to bind og er også udgivet i 1982 i traditionelt ”lianhuanhua” format. Kunstneren der har tegnet denne udgave minder i stil meget om Jesse Santos fra Gold Key Publishing. Ud fra den måde tegneserien er tegnet på, må der være tale om, at kunstneren har haft adgang til fotos fra A New Hope og Empire Strikes Back men det virker ikke som om han har set filmen.

Historien følger filmen ganske tæt, selvom den afviger på nogle mystiske punkter. Prinsesse Leia har tøjet fra Bespin på og Luke har en sort Jedi dragt på som ser ud som den i Return of the Jedi. Chewbacca ligner mere en abe end en Wookiee og R2-D2 og C-3PO´s flugt fra Tantive IV ser ud som det amerikanske militær har skudt dem ned. Luke´s landspeeder ser ud som om den stammer fra en episode af tv-serien Buck Roger.

Forsiden til denne udgave er meget Star Wars-agtig og har samme forside til begge bind. Det er ud som om man har ladet sig inspirerer af den første poster der kom til Revenge of the Jedi, der siden kom til at hedder Return of the Jedi.
 
Femte udgave (figur F) af filmen er fra 1983 og her følges historien fra fuldstændig. Til gengæld er det kun C-3PO, R2-D2, og Darth Vader der visuelt ligner karaktererne fra filmen. I denne udgave er scenen med, hvor Luke her møder hans barndoms ven Biggs Darklighter på Tatooine. En meget bemærkelsesværdig ting fra denne udgave er da Sandpeople møder Luke ude i ørkenen. Sandpeoplenes udseende er stereotypisk karikeret og de ligner farlige afrikanske sorte der er taget ud af en tegneserie fra 1940érne.

Chewbacca er helt forfærdelig og han ligner endnu engang en abe der går med seler for at kunne holde bukserne oppe.

Tegnestilen er meget psykedelisk og måden den er tegnet på får enden på historien til minde om en LSD drøm. Formatet er også i denne udgave i traditionelt ”lianhuanhua” format.

Forsiden er igen lidt af et mysterium. I forgrunden står en person med ryggen til der med lidt god vilje kunne være Darth Vader overfor noget ternet noget. I højre hjørne ses halvdelen af en blond kvindes hoved og hvem denne person er, må guderne vide? I det modsatte hjørne er afbilledet et rumskib der minder om Jens Lyns rumskip på vej mod planeten Mongo.

 


Den sjette tegnserieudgave af A New Hope (figur N) adskiller sig fra de tidligere fem udgaver ved at være anderledes i formatet. Denne udgave er noget større og er næsten på størrelse med en moderne amerikansk tegneserie blot med det tvist at den ligger ned. Billede opbygningen er også anderledes end de to forrige udgaver. Her har kunstneren forsøgt med traditionelt billede opbygning som vi gør det i vesten. Hver side indeholder konsekvent 5 billeder der dog er beskåret forskelligt fra side til side. Det virker meget stift og flowet er noget primitivt. Tegningerne er udført meget dårligt og hovedpersonerne ændre udseende fra side til side. Et lille kuriosum er, at i slutscenen får Chewbacca tildelt et helt billede hvor han får overrakt hans medalje modsat filmen hvor han aldrig modtog en. Måske faldt det den kinesiske socialistiske fællesskabsfølelse for brystet, at Chewbacca aldrig fik en medalje for hans heltemod. Det fremgår ikke af tegneserien hvem der har skrevet historien, ej heller hvem der har tegnet den.

 


Fra 1982 er der kendskab til hele tre forskellige tegneserie versioner af Empire Strikes Back og alle er i traditionelt ”lianhuanhua” format. Den første tegneserieudgave (figur G) der blev udgivet er lavet af de samme folk som den første version af A New Hope (figur A). Igen er tegneserien lavet efter samme koncept hvor historien følges ret tæt mens tegningerne er helt ude i skoven ift. filmen. Tegningerne er sådanset flotte men de har ikke ret meget med filmen at gøre. Mystisk nok har denne udgave brugt filmplakaten som forside som den eneste af alle de kinesiske tegnerserier.

 


Den anden tegneserieudgave af Empire Strikes Back (figur H) hedder ”Tai Kong Di Guo” og er skrevet af nogle andre folk som jeg ikke kan læse navnene på. Her har kunsterne tydeligvis haft adgang til den officielle tegneserieudgave af filmen af Archie Goodwin og Al Williamson. Williamson´s streg er til at genkende mange steder med der er tale om andet end blot en kopiering af hans billider. Der er tilføjet andre positurer og vinkler på de fleste billeder der er meget anderledes end Williamson´s. Samtidig må der være tale om en tidlig udgave af Williamsons tegneserie da Yoda blev omtegnet i Williamson´s 2. udgave så han lignede den Yoda vi kender fra filmen. I den kinesiske ”lianhuanhua” udgave ser Yoda ud som i Williamson´s 1. udgave.

Tegningerne i denne ”lianhuanhua” udgave af Empire Strikes Back er meget flotte og veludførte og hvis man er fan af Al Williamson´s Star Wars look så fremstår dette mere som en hyldest end blot en kopiering. Tegningerne er meget stemningsfyldte og flotte.

 

Den tredje og sidste kinesiske udgave (figur I) af The Empire Strikes Back blev udgivet i 1989. Tegningerne i denne udgave er lavet af personer der har haft adgang til materiale fra den første Star Wars film; A New Hope. Både prinsesse Leia og Luke er konsekvent tegnet iført deres tøj fra den første film gennem hele tegneserien. Historien følger i det store hele filmen bortset fra at Han Solo bliver dræbt i begyndelsen af tegneserien og Luke overtager hans rolle i resten af historien. Luke redder sig selv efter hans møde med en Wampa og flygter fra Hoth i Millennium Falcon sammen med Leia og sammen håndterer de rumsneglen og Imperiet. Dagobah bliver aldrig besøgt og Boba Fett optræder aldrig i denne udgave.
 
Der er indtil nu kun fundet en kinesisk tegneserieudgave af Return of the Jedi (figur N) og denne er fra 1989. Denne udgave adskiller sig fra også ved at være anderledes i formatet. Lige som den sjette udgave af A New Hope er denne udgave er noget større og er næsten på størrelse med en moderne amerikansk tegneserie. Også her har kunstneren forsøgt med traditionelt vestlig billedeopbygning. Tegningerne er også i denne udgave udført meget dårligt og igen ændre hovedpersonerne udseende fra billede til billede.

En ting der adskiller denne udgave fra alle andre kinesiske Star Wars tegneserier, er at denne udgave er i farver. Farverne er så dårligt udført, at det ligner en børnetegning som er lavet hjemme på køkkenbordet efter skole. Historien følger i denne udgave også filmen ganske tæt. Det fremgår heller ikke af i denne udgave af tegneserien hvem der har skrevet og tegnet historien.
 
Dertil er der yderligt lavet mindst tre traditionelle Star Wars ”lianhuanhua”. Alle tre tegneserier blev udgivet i 1983 og alle historierne er hentet fra Russ Mannings avisstriber. I de tre tegneserier er der tale om gentegninger af avisstriberne fra slut 1970ér og begyndelsen af 1980érne. Årsagen til at de ligefrem blev gentegnet og ikke blot kopieret direkte er formentligt at avisstriberne ikke passede til det traditionelle ”lianhuanhua” format.
 
De to første tegneserier (figur J og K) følger Russ Manning´s streg meget tæt og kun ved nærmere inspektion bliver forskellene synlige. Den sidste tegneserie (figur L) er til gengæld tegnet meget groft og ligner næsten ikke Russ Manning´s let genkendelige stil. Midt undervejs i tegneserien ser det ud som om at der skiftes tegner da stilen ændrer sig markant. Fælles for de tre ”Manning” udgaver er at de alle kun har et billede pr. side og at der både er talebobler med tekst i og at der også er tekst udenfor billedet.
 
Den første ”Manning-Lianhuanhua” (figur J) indeholder to søndagsavisstribe historier der ikke tidligere er genoptrykt på engelsk siden de kørte i aviserne. Den ene af disse historier er The Constancia Affair og den anden er The Kashyyyk Depths (denne har aldrig haft et officielt navn men kun en fantitel). Begge historier er gentegnet i en meget tro stil der dog er noget mere minimalistisk end Russ Mannings.
 
I den anden ”Manning-Lianhuanhua” (figur K) er der kun en historie; nemlig The Second Kessel Run avisstriben. Forsiden er med Darth Vader og en ukendt rødhåret dame der intet har med historien at gøre. Hvem denne dame er vides ikke, da den unge dame der kaster hendes kærlighed på Luke i historien er blond. En anden mystisk ting ved forsiden er, at man har valgt at bruge Buck Rogers Starfighter fra tv serien Buck Rogers in the 25th Century fra 1979.

 

Den tredje og sidste ”Manning-Lianhuanhua” (figur L) indeholder også kun en daglig avisstribe historie. I denne tegneserie er der tale om Manning´s Bring Me The Children. Forsiden har denne gang kun rumskibe, ingen personer og igen er ingen af rumskibene fra Star Wars. Ligeledes er denne historie en gentegning Manning´s daglige avisstriber.

 


Alt i alt er der kendskab til 14 forskellige kinesiske Star Wars bootlegs tegneserier. Dermed er det ikke sagt at der ikke findes flere, der endnu ikke har fundet deres vej til den vestlige verden. Det er lidt bemærkelsesværdigt, hvis det skulle vise sig at der kun er udgivet en udgave af filmen Return of the Jedi, når man tænker på hvor mange forskellige udgaver der er lavet af de to tidligere film. Samtidig er det ganske sandsynligt at resten af Russ Mannings avisstriber også er udgivet i Kina.
 
Fremtiden vil vise om der er lavet andre udgaver som endnu ikke er opdaget især når man tænker på, at der nu er kendskab til 14 forskellige udgivelser og på hvor kort tid der er gået siden Maggie Greene i maj 2014 opdagede den første Star Wars ”lianhuanhua”; ”Xing Qiu Da Zhan”.
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar