lørdag den 30. januar 2016

Ulicenseret Ungarsk Star Wars tegneserie

 

Ungarn er et af de østeuropæiske lande hvor der af og til dukker ulicenseret Star Wars produkter op. Selv om kvaliteten generelt er meget dårlig, så sker det at der dukker fantastiske ting op. Dette er tilfældet for tre tegneserier fra først i 1980 érne. Tegneserierne blev udgivet da den kolde krig var på sit højeste og derfor kunne det lade sig gøre at udgive dem i al ubemærkethed.

På ungarsk hedder tegneserierne: ”Csillagok Háborúja” (betyder: Star Wars) og dækker i to dele over Star Wars: A New Hope. Mens den tredje der hedder: ”A Birodalom Visszavág”, dækker Star Wars: Empire Striks Back.

De to første er fra den første Star Wars film; A New Hope, udgivet i 1982 mens den sidste er fra Empire Strikes Back der blev udgivet i 1984. De tre blev trykt i over 600.000 eks. uden tilladelse og licens fra Lucasfilm. Man skal huske på at der er tale om tiden under den kolde krig så det var den eneste måde at Østeuropa kunne nyde Star Wars.
Side 16 og 17 i A New Hope.

Der er tale om meget flotte tegninger men det er desværre trykt på meget dårlig papirkvalitet.

Tegneserierne er tegnet af Fazekas Attila der er ganske kendt i Ungarn men ikke i den vestlige verden. Han har tegnet mere end 150 historier på mere end 4.500 sider der er udgivet over det meste af den gamle Østeuropa. Attila har betydet lige så meget for ”Den Ungarske Skole” som Hergé har for ”Bruxelles Skolen”.

I 1990 blev de originale tegneserie filmversioner udgivet i Ungarn men fansene havde aldrig opgivet håbet om at se Return of the Jedi (på ungarsk: A Jedi Visszatér) i Attila Fazekas udgave.

I 2011 anerkendte Lucasfilm vigtigheden af den betydning tegneserierne havde haft for fandommen i øst Europa under den kolde krig og gav derfor tilladelse til at Fazekas Attila kunne leve Return of the Jedi tegneserien. Den måtte dog kun udgives i et oplag på 500 eks. og kun udgives gratis gennem den ungarske Star Wars fanklub.

Barta Zoltán fra den Ungarske Star Wars fanklub (www.starwarsklub.hu) mødte Fazekas Attila under hans arbejde med Return of the Jedi og her lavede de et interview.

Fazekas Attila i hans studio mens han tegner side 16 i Return of the Jedi del 1.

Fazekas Attila i hans studio mens han tegner side 16 i Return of the Jedi del 1.

Attila fortæller: ”Jeg er meget overrasket over de reaktioner de gamle Star Wars tegneserier har fået. Sandheden er, at på messer og festivaler finder unge læsere frem til mig fordi de har læst mine Star Wars tegnserier.”
Nogle af Fazekas Attilas originale sider fra Return of the Jedi.

Barta Zoltán spørger om processen er en anden i dag end dengang?
Til dette svare Attila: ”Jeg har gennem tiden arbejdet meget med filmen-tegneserier, og i dag er det meget lettere end i firserne. Nu kan jeg sige sidde hjemme i en lænestol, og lave mine tegninger mens filmen kører på tvét. Førhen sad jeg biografen og tegnede og det var kun muligt at finde ganske få fotos fra filmene. Nu er der så meget baggrundsmateriale til rådighed, at det i dag som er en overflod at kæmpe imod for ikke at blive forstyrret.”


Alle fem Ungarsk Star Wars tegneserier er relativ svære at finde i god stand og de koster hurtigt en del Forinter (ungarsk valuta). Både fordi tegneseriernes papirkvalitet var så ringe, at mange af de gamle tegneserier i dag er forgået, men også fordi ungarerne udemærket er klarover, at Star Wars fans verden over er meget interesseret i at få fingrene i dem.

Her kan du downloade og se alt indholdet i de fem tegneserier:
A New Hpoe
Empire Striks Back
Return of the Jedi


Ingen kommentarer:

Send en kommentar