søndag den 14. februar 2016

Avisstriber - del 3

Russ Manning lavede de sort/hvid avisstriber fra marts 1979 frem til august 1980. I 1994 besluttede forlaget Dark Hores at genudgive disse for længst udgået avisstriber, da disse aldrig tidligere havde været udgivet. For at kunne genudgive avisstriberne så de blev mere tidstypiske og morderne, skulle de ”ombygges” og farvelægges. Serien hvor avisstriberne blev udgivet kom til at hedde; Classic Star Wars: The Early Adventures og endte med af udkomme i 9 numre mellem 1994 til 1995.

Til at ”ombygge” avisstriberne til tegneserieblade havde man fået fignerne i den oprindelige rentegner der hjalp Russ Manning da han blev syg. Rentegneren var Rick Hoberg og han skulle også rentegne lidt i siderne så de kunne tilpasses formatet. Til at farvelægge avisstriberne havde man fået fat på Ray Murtaugh og Michael Allred lavede nye forsider.
Russ Manning døde desværre af kræft i 1981 og blev nød til, af helbredsmæssige årsager, at forlade produktionen af Star Wars avisstriber.

Processen med at farvelægge avisstriberne forgik på den måde at Rick Hoberg havde lavet ”nye” sider ud fra de gamle fotostater i nutidens tegneserie format. Disse sider blev så farvelagt i hånden og fik derefter påtegnet en farvekode til trykkeriet. Trykkerriet lavede så produktionsplader som var en slags plastikfilm på størrelse med en almindlig tegneserie side. Hver plastikfilm bestod af fire forskellige produktionsplader, en i hver af de primære farver (Magenta, Cyan, Gul) og en til kontrasten sort.

Nedenfor kan ses fire af de originale produktionsplader og hvis man kikker godt efter kan man stadig se farveraster på dem. Disse plader har jeg fået fat på gennem Dark Horses arkiv i Oregon da Disney overtog Star Wars og overdrog tegneserieproduktionen til Marvel. De havde derfor ingen værdi da Dark Hores ikke havde rettigheden til at genoptrykke dem længer.Jeg har også taget et par fotos af de originale avisstriber fra LA. Times avisen fra den 13. og 15. oktober 1979. Samtidig har jeg inkluderet et billede af det færdige resultat i form af selve tegneserien fra 1994. Yderlig har jeg også vedhæftet et billede af en af de originale farvelægninger lavet af Ray Murtaugh med påtegnet farvekoder. Denne er desværre fra en af de andre historier af Russ Manning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar