søndag den 14. februar 2016

Avisstriber - del 4


De danske Star Wars avisstriber blev bragt i dagbladet B.T. 1979 – 1981. Avisen bragte en daglig stribe med alt Russ Mannings arbejde. De to sidste historier er dog af Alfredo Alcala og Archie Goodwin Det blev til 9 historier i alt. Den sidste historie: ”Han Solo ved stjernernes ende” (Han Solo at Stars' End) blev aldrig færdig på grund af en langvarig strejke der startede den 1. april og varede frem til den 15. juli 1981. Star Wars avisstriben blev i derefter afløst af Dallas-striben fra den kendte tv serie. Til alle historierne har man valgt ikke at bringe søndagsstriberene.

Alle de danske striber er oversat til dansk af Arbo Rasmussen.

Russ Manning med en original avisstribe udenfor hans hus.

Normalt når man, i 1979, skulle trykke en avisstribe udleverede avissyndikatet eller illustrationsbureauet nogle flotte ”Stats” som de hedder på engelsk eller fotostater på dansk. Disse fotostater var trykt i et lidt større format så avisen kunne nedskalerer striben til den ønskede størrelse. Af uransagelige årsager valgte man fra dansk side at bruge de svenske tegneserier; ”Serie-Nyt” som Stats til de dansk oversatte striber. Disse fik så indsat de oversatte talebobler og derefter trykt i B.T.

Sider fra det svenske Serie Nytt som bliver oversat til dansk. Bemærk taleboblerne der er ind klisteret.
 
Disse fotostatsoversættelser fandt jeg i en kasse med vintage Star Wars legetøj hos en person der ville sælge hans gamle legetøj engang i slut 1990érne. Han talte om at han havde fået tegneserierne fra et familiemedlem der hed Arbo Rasmussen og kunne fortælle historien som gengivet overfor.

Jeg havde lidt svært ved, at validere hans historie da jeg faktisk dengang ikke vidste at avisstriberne havde været udgivet i Danmark. Af disse ”Serie-Nyt” kom datoer frem og med dem i mine noter tog jeg en tur på Det Kongelige Bibliotek og gik i deres mikrofilm samling. Efter et par dages arbejde fandt jeg frem til alle Star Wars avisstriber og fik lavet en kopi af de fleste af historierne. I de gamle BT fremgik det ingen steder hvem oversætteren var og jeg kontaktede derfor B.T. På avisen kunne de bekræfte at oversætteren var Arbo Rasmussen og dermed blev den unge mands historie meget plausibel.

Den originale avisstribe Russ Manning tegnede ved siden af den danske udgave udklippet fra B.T.
 
På to af billederne kan man se de svenske blade der blev brugt til som fotostater til de danske oversættelser.

Jeg har også vedlagt endnu et billede af den originale stribe samt den samme stribe udklippet fra et dansk B.T. fra 1980.


Det sidste billede er to stk. originale amerikanske fotostater. Disse er desværre ikke fra samme historie.

Fotostat fra "Planet og Kadrill"Ingen kommentarer:

Send en kommentar