lørdag den 13. februar 2016

De danske Star Wars tegneserier


I denne blog vil jeg forsøge at skabe et komplet overblik over hvilke Star Wars tegneserier der er udgivet på dansk. De danske Star Wars tegneserier er kun blevet udgivet sporadisk over årene. Dog har man troligt forsøgt hver gang der er kommet en ny Star Wars film eller en repremiere i biograferne.

Star Wars Albums
Star Wars blev udgivet første gang på dansk i 1977 under titlen Stjernekrigen. Dette skete med tegneserie udgaven af den første Star Wars film. Den blev startskuddet for en længere række Star Wars albums på dansk fra forlaget Interpresse. Det blev til i alt 6 albums.

De tre af albummen er filmene som tegneserier. Historieindholdet i de øvrige albums er skrevet af Archie Goodwin og tegnet Carmine Infantino. De tre albums udgør en historie der hænger sammen, men den kan også læses selvstændigt hver for sig. Star Wars Bladet
Interpresse udgav fra 1983 til 1986 i alt 20 numre af det første danske tegneserieblad med den fantasifulde titel: ”Star Wars Bladet”. Indholdet var hentet, som det ligeledes var tilfældet med albummene, fra det månedlige amerikanske Marvel Star Wars tegneserieblad. På dansk udgav man to af de amerikanske historier af gangen adskilt af fire ”klub-sider” hvor læserne kunne skrive ind og stille spørgsmål. Der var også lidt Star Wars nyt fra den store verden. Den gang var der ikke noget der hed internet, så oplysningerne var sparsomme og det samme var udbuddet af Star Wars bøger, tegneserien og andet merchandise. De danske blade og albums fik udgivet ca. 63 procent af det amerikanske Star Wars Marvel blad.

Historierne der blev bragt er fortrinsvis fra perioden mellem Empire Striks Back og Return of the Jedi. Hvor jagten på Han Solo var et langt tema med afstikkere til de forskellige hovedpersoners fortid. Kort før serien går ind og stopper er indholdet centret om hvad der sket kort efter Return of the Jedi.
 


Med blad nr. 11 fulgte en foldet plakat i A2 format.Semic Interpresse
I 1996 udgav Semic Interpresse i alt 10 blade. Titlen på disse tegneserier blev slet og ret ”Star Wars”. Semic startede med at udgive den klassiske film trilogi igen og forsatte så med, at bringe materiale fra for forlaget Dark Horse.

Her faldt valget på Dark Empire I som blev bragt i nr. 4 til og med nr. 6. Dark Empire II blev bragt i nr. 7 til og med nr. 9. Af uransagelige årsager valgte man ikke at bringe afslutningen på ”Dark Empire” serien der har titlen ”Empires End” og i stedet for gik man straks videre med ”Shadows of the Empire” i nr. 10.Egmont Serieforlaget
Semic Interpresse blev i 1997 til Egmont Serieforlaget som forsatte nummerrækken og med at bringe ”Shadows of the Empire”. Egmont Serieforlaget nåede herefter kun at udgive 2 numre før de lukkede ned for danske Star Wars tegneserier i de næste mange år.

Star Wars: The Clone Wars
I januar 2009, efter 12 års fravær, startede Star Wars: The Clone Wars: Republikens slaver. Første kapitel: Mysteriet på Kiros på Egmont Serieforlaget. Serien startede kort tid efter at Dansk TV2 var begyndt, at vise den animeret serie hver søndag morgen. Clone Wars serien var årstals nummereret således at den startede hvert år forfra med nr. 1.


Indholdet blev hentet fra den engelske Star Wars: The Clone Wars Magazine der blev udgivet af forlaget Titan Magazines. En del af det engelske indhold blev også udgivet af det amerikanske forlag Dark Horse som månedlig serie og som pocketbøger.

Den sidste historie ”Underlige allierede” blev kun ca. halv færdig.
 

Indholdet af bladet er en bladning af tegneserie, plakater, opgaver ol. Bladets målgruppe er helt klart børn og dette afspejler indholdet og kvaliteten af historierne.

Serien, der nåede på dansk at løbe over 2010, 2011 og 2012, lukkede efter 39 numre i alt. Den absolutte længst kørende danske Star Wars tegneserieserie indtil dato.

Med alle magasiner fulgte et stk. legetøj. Ofte i så ringe en kvalitet at legetøjet ofte gik i stykker ved afprøvningen. Ved flere lejligheder medfølger en lille pose LEGO.Star Wars Rebels Magazine
I slutningen af 2014 fik tegnefilms serien Star Wars Rebels premierer på Disney Channel og den blev med det sammen et stort hit blandt både børn og voksende verden over. I januar 2015 følger Egmont Publishing Kids trop med udgivelsen af tegneserien; ”Star Wars Rebels Magazine”. Bladet bliver udgivet hver anden måned med 6 numre om året og ”genstartes” numerisk hvert kalenderår. Lige som sin forgænger ”Star Wars: The Clone Wars” er indholdet møntet på børn og dette påvirker kvaliteten. Og igen medfølger der legetøj.

Historierne bliver også denne gang hentet fra det engelske Star Wars Rebels Magazine nu bliver udgivet i både USA, Tyskland og England af Titan Magazines. I Danmark er det en samproduktion med Norge og Sverige der laves og de danske blade oversættes fra svensk.

Handlingen er selvstændige 12 siders historier der er en slags ”fill-in” til tegnefilmsserien. Serien der køre endnu er fortrinsvist skrevet af Martin Fisher og Jeremy Barlow. Tegnerne er Bob Molesworth, Ingo Romling og Eva Widermann.


LEGO Star Wars
Egmont Publishing begyndte i juli 2015 at udgive et nyt magasin med titlen ”LEGO Star Wars” der endnu ikke udgives i USA. Magasinet udgives i England af Egmont UK og indholdet er det samme som det danske. Lige som ”Star Wars Rebels” er bladets målgruppe børn og indholdet er en blanding af opgaver, plakater og tegneserier.

Alle de kendte karakterer er tegnet i et LEGO univers som vi kender det fra diverse konsolspil og tegnefilm. Hvert blad indeholder to afsluttede selvstændige historier. Den ene er en parodi/alternativ udgave af Star Wars filmene mens den anden forgår i Star Wars Rebels universet dog ligeledes her som en slags parodi/alternativ udgave.

Inspirationen til dette blad er hentet fra den danske LEGO koncern der har en børneklub der udgiver et gratis LEGO Club magasin der bringer tegneseriehistorier fra hele LEGO produktionen. Ind imellem bringer klubbladet en Star Wars historie og det er herfra inspirationen er kommet.

Til hvert magasin medfølger der en lille Star Wars LEGO pakke. ”LEGO Star Wars” magasinet er indtil nu udgivet i tre numre og er still going strong.
 
 
Avisstriberne
Sideløbende med Star Wars albummene bragte avisen BT en daglig stribe med Russ Mannings arbejde (fra 1980 til 1981). Det blev til 9 historier i alt. Den sidste historie: Han Solo ved stjernernes ende (Han Solo at Stars' End) blev aldrig færdig på grund af en lang arbejdsnedlæggelse på avisen.

De danske Star Wars avisstriber blev bragt i dagbladet BT 1979 – 1981. Avisen bragte en daglig stribe med alt Russ Mannings arbejde. De to sidste historier er dog af Alfredo Alcala og Archie Goodwin Det blev til 9 historier i alt. Den sidste historie: ”Han Solo ved stjernernes ende” (Han Solo at Stars' End) blev aldrig færdig på grund af en langvarig strejke der startede den 1. april og varede frem til den 15. juli 1981. Star valgt ikke at bringe søndagsstriberne.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar